Premieră în justiţia din Vaslui

Primul dintre cei şapte violatori din Valeni propus pentru liberarea condiţionată a ratat ieşirea din puşcărie înainte de executarea integrală a pedepsei de 6 ani, deoarece nu a a achitat niciun leu daune morale victimei.

judecator

 

Încă de pe 12 februarie, anul curent, Comisia de liberări Condiţionate a Penitenciarului Vaslui a înaintat Judecătoriei Vaslui propunerea privind eliberarea condiţionată a lui Ioan Surleac, tânărul care a primit cea mai mică pedeapsă în dosarul celor şapte violatori din Valeni.

Comisia din cadrul Penitenciarului Vaslui a avizat favorabil eliberarea condamnatului înainte de executarea integrală a pedepsei de şase ani, arătând că tânărul şi-a îndeplinit fracţia pevăzută de lege (2/3 din pedeapsă) şi avut pe durata detenţiei o conduită exemplară.

Din condamnarea de 6 ani, Ioan Surleac a efectuat în mod efectiv 911 zile de închisoare. Pe lângă zilele câştigate urmare a muncii prestate în timpul detenţiei, tânărul condamnat pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal a câştigat 204 zile câştigate în baza Recursul compensatoriu (Legea 169/2017) ca urmare a cazării în condiţii necorespunzătoare în închisoare.

În ciuda argumentelor înaintate de Comisia de liberări condiţionate a Penitenciarului Vaslui, magistraţii Judecătoriei Vaslui au respins pe 20 martie propunerea de liberare condiţionată.

Principalul motiv pentru care instanţa nu a fost de acord cu eliberarea condiţionată a fost legat de neplata daunelor morale. Cei şapte violatori din Vaslui au fost obligaţi să achite, în solidar, victimei 70.000 lei cu titlul de daune morală, însă până în prezent niciunul dintre condamnaţi nu şi-au achitat obligaţiile civile.

În motivarea prin care au respins eliberarea condiţionată a lui Ioan Surleac,  judecătorii arată că acesta nu a dat dovadă de bună credinţă în privinţa daunelor morale, deşi ar fi putut să achite măcar o parte din sumă.

Citeste mai mult: adev.ro/p7kxy4

Vezi si

Avionul Londra – Chisinau a aterizat de urgenta la Iasi din cauza unei alerte cu bomba

Avionul companiei WIZZ AIR care opera cursa Londra-Chișinău a aterizat de urgență pe Aeroportul Internațional …