Proiect: Timbrul de mediu va fi inclus in pretul carburantului

Timbrul de mediu ar putea sa dispara, taxa de poluare urmand a fi inclusa in pretul combustibililor, la valoarea de un ban pe fiecare litru de carburant. Proiectul de lege a fost depus la Biroul Permanent al Senatului de catre senatorii Senatorii PNL Bihor Valeriu Boeriu si Cristian Bodea.

Cei doi politicieni au propus eliminarea timbrului de mediu si transformarea lui in taxa care sa fie inclusa in pretul combustibililor, la valoarea de un ban pe fiecare litru de carburant, transmite Mediafax.

„Noi am pornit de la constatarea ca taxa de poluare datorata de posesorii de autovehicule din România a cunoscut de-a lungul anilor mai multe variante, dar niciuna nu a fost bazata pe un principiu echitabil, si anume cel de a plati in functie de cat poluezi, adica de cat circuli”, a declarat senatorul Cristian Bodea.

timbru_autoPrin initiativa legislativa cei doi autori planuiesc „abrogarea taxei de mediu, care mosteneste aceleasi probleme ca si formele precedente ale taxei si este la fel de vulnerabila in fata proceselor de despagubire, precum si instituirea unei taxe de poluare de un ban pe litrul de combustibil (indiferent ca este vorba despre benzina, motorina sau gaz petrolier lichefiat), fapt care ar asigura o colectare pe masura poluarii, conform principiului poluezi doar cât circuli”.

Investirea banilor colectati in acest fel, prin includerea taxei de poluare in pretul combustibililor, ar fi mai usor de gestionat, iar destinatia lor ar fi exclusiv destinata impaduririlor.

Senatorul Cristian Bodea mentioneaza ca aceasta forma de „plata a poluarii” se aplica cu succes si in alte state europene, „Germania fiind recunoscuta pentru aceasta practica generatoare de fonduri consistente la bugetul de stat, dar fara a spolia posesorii de autovehicule”.

Potrivit Ordonantei de urgenta a guvernului nr. 9/2013, intrata in vigoare la data de 15 martie, timbrul de mediu va fi platit o singura data, la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere, dar nu si in cazul tranzactiilor civile (mostenire sau partaj).

Cei care au platit actuala taxa de poluare nu vor mai plati timbrul de mediu. In cazul masinilor inmatriculate inainte de 2007, se va achita taxa auto la transcrierea dreptului de proprietare, de catre noul proprietar.

Mai jos aveti calculatorul oficial care puteti calcula „Timbrul de Mediu” actual

 

Vezi si

S-au afișat rezultatele la BAC: trei medii de 10 în județul Vaslui

Ministerul Educației a publicat rezultatele la Bacalaureat pe site-ul bacalaureat.edu.ro, precum și la avizierele unităților …