Salariul minim pe economie a crescut

De la 1 mai salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește la 1.250 lei lunar. O altă veste bună este faptul că, începând cu aceeași dată, scade prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici. În schimb, șoferii primesc o veste proastă: cresc amenzile primite pentru încălcări ale Codului Rutier.

bani

 

Luna mai debutează cu o serie de vești bune: salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 1050 lei la 1.250 lei lunar. Acest salariu minim brut se acordă pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră.

Salariul minim brut garantat în plată este stabilit prin Hotărârea de Guvern 1017/2015 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. În consecință, angajatorii trebuie să înregistreze modificarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în registrul general de evidență a salariaților și să-l transmită Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Stabilirea, pentru personalul încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă, de salarii de bază sub nivelul minim de 1.250 de lei constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, de către inspectorii de muncă, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracțiune.

Dacă pentru marea majoritate a muncitorilor creșterea salariului minim pe economie este o veste bună, nu același lucru se poate spune în cazul conducătorilor auto. Amenzile rutiere, care sunt calculate procentual din salariul minim, vor crește în medie cu 20%. În schimb, o altă veste bună pentru populație este ieftinirea, cu 1,5% a prețului gazelor naturale pentru consumatorii casnici. Conform ANRE, această ieftinire se datorează costurilor mai reduse de distribuție a gazelor naturale pe perioada sezonului cald.

Sursa:estnews

Vezi si

Avionul Londra – Chisinau a aterizat de urgenta la Iasi din cauza unei alerte cu bomba

Avionul companiei WIZZ AIR care opera cursa Londra-Chișinău a aterizat de urgență pe Aeroportul Internațional …