Scuteriştii, din nou pe şosele

Ultimele modificări aduse la începutul anului Codului Rutier au dat complet peste cap viaţa scuteriştilor, care au fost scoşi de pe şosele. Acum, Ministerul Transporturilor a catadicsit, în sfârşit, după patru luni, să realizeze normele în baza cărora şcolile de şoferi vor fi autorizate să-i pregătească pe candidaţi la categoria AM.

Untitled-19_91_46fbf55eee

Până anul acesta, scuterul putea fi condus fără permis. Era suficient ca personajul care-l strunea în trafic să fi împlinit 16 ani, iar motorul să aibă maximum 50 cmc şi să nu dezvolte o viteză mai mare de 45 km/h. Prin urmare, legea i-a pus în ilegalitate pe scuteriştii care nu aveau permis şi nici posibilitatea de a-l obţine!

Examen teoretic şi unul practic, în poligonul auto

După câteva luni în care poliţiştii şi-au făcut norma de dosare penale cu aceia care au încălcat legea şi s-au urcat în şa fără permis, Ministerul Transporturilor susţine că a realizat metodologia după care şcolile de şoferi îşi vor putea pregăti candidaţii pentru examenul de obţinere a permisului categoria AM. Conform acestora, cei care râvnesc la un asemenea permis vor susţine un examen teoretic (sala) şi un examen practic (poligon). Însă înainte de examinare, candidatul va trebui să participe la cursuri de legislaţie, 24 de ore de pregătire teoretică fiind necesare, pe lângă cele şase de conducere.

Evaluarea, după grilele pentru permisele A

Şcolile de şoferi vor putea demara procesul de pregătire a mopediştilor abia după ce vor primi autorizaţii de la Autoritatea Rutieră Română, fapt care se va produce în 48 de ore de la publicarea metodologiei în Monitorul Oficial. Surse din cadrul Serviciul Public Comunitar, Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) susţin că, în acest moment, poliţia este pregătită să-i examineze pe candidaţii pentru permisul AM: “Examinarea mopediştilor va fi făcută după grilele folosite în cazul permiselor A, pentru motociclete. Şi mopedul este tot o motocicletă, dar cu motor mult mai mic. Însă regulile rutiere sunt aceleaşi”.

Tarifele vor fi stabilite peste o săptămână

Abia de săptămâna viitoare, când actul va fi publicat în Monitorul Oficial, patronii şcolilor de şoferi vor şti cum trebuie să se utileze pentru pregătirea candidaţilor la permisul de moped şi, implicit, care le vor fi cheltuielile. Prin urmare, îşi vor stabili tarifele în funcţie de preţurile de achiziţie ale manualelor, ale carburantului şi ale mopedelor pe care se vor pregăti cursanţii, dar şi al numărului de ore de şcoală. Mai mult, cei care îşi doresc să obţină permisul de conducere trebuie să mai ia în calcul şi alte cheltuieli care vin după terminarea cursurilor: 68 de lei costă eliberarea carnetului de scuterist, iar examinarea teoretică, 5 lei. În cazul în care examenul este picat de trei ori, costul testării se ridică la 72 de lei.

Vezi si

S-au afișat rezultatele la BAC: trei medii de 10 în județul Vaslui

Ministerul Educației a publicat rezultatele la Bacalaureat pe site-ul bacalaureat.edu.ro, precum și la avizierele unităților …