sâmbătă, 25 martie , 2023

Se întâmplă cu prețurile la RCA în toată România, obligatoriu: anunțul venit de la Guvern pentru toți șoferii

În ultimele săptămâni, piața RCA din România a suferit modificări importante și nu ajută nici faptul că s-au amplificat speculațiile legate de falimentul iminent al Euroins, cel mai mare asigurator din țara noastră după numărul de clienți. Din fericire, autoritățile au un plan.

După ce au explodat prețurile la RCA pentru majoritatea șoferilor din România, premierul Nicolae Ciucă a oferit detalii despre o discuție pe care a avut-o pe marginea asigurărilor auto obligatorii cu președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Ca referință, această instituție este subordonată Parlamentului. Ideea de bază este că șeful Executivul este deschis la posibilitatea plafonării prețului la asigurări RCA, dar o astfel de practică, dacă o vom vedea în țara noastră, va fi doar pe o perioadă limitată, clar stabilită, de maxim câteva luni.

Ce se întâmplă cu prețul la RCA, conform Guvernului

„Ştiţi foarte bine că Autoritatea de Supraveghere Fiscală e cea care are în responsabilitate toate acţiunile de monitorizare, de control a ceea ce se întâmplă pe piaţa asigurărilor sociale, respectiv activitatea firmelor de asigurări. ASF este subordonată Parlamentului şi, din discuţiile pe care le-am avut, rezultă că în perioada imediat următoare conducerea ASF urmează să prezinte un raport de informare în Parlament şi să aibă loc audieri în Legislativ.

Discuţiile pe care eu le-am avut în calitate de premier cu preşedintele ASF au fost îndreptate tocmai în a afla dacă este nevoie de intervenţie guvernamentală şi care sunt efectele pe care intrarea în insolvenţă a Euroins le poate produce asupra cetăţenilor. Discutăm despre o companie de asigurări care are o cotă de piaţă consistentă şi este nevoie în felul acesta să vedem care sunt măsurile pe care le ia ASF şi care sunt măsurile cu care Guvernul ar putea să vină să compenseze din efectele unei astfel de derulări a evenimentelor”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat la mijlocul acestei săptămâni dacă este posibilă plafonarea poliţelor RCA. Scenariul a fost propus în contextul în care s-a procedat în cazul combustibililor pe o perioadă de trei luni, cu drept de prelungire.

După cum a explicat premierul, nicio decizie nu se va lua vizavi de RCA decât după ce ASF va prezenta o formă finală de evaluare a situației din piață în fața Parlamentului. După aceea, există posibilitatea plafonării, dar doar pentru câteva luni.

„Discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte al ASF s-au încheiat în sensul în care când vor avea dumnealor o formă finală de evaluare, atunci ne vor prezenta şi nouă care sunt concluziile şi în funcţie de această şi ceea ce vor propune la nivelul Parlamentului, dacă va fi nevoie Guvernul să intervină în sensul în care să plafoneze preţul la asigurări. Vă pot spune faptul că nu putem să intervenim pe o perioadă nelimitată. E clar nevoia unui termen foarte bine delimitat în care se poate interveni cu măsuri guvernamentale şi anume doar câteva luni”, a explicat Ciucă.

Sursa:

Se întâmplă cu prețurile la RCA în toată România, obligatoriu: anunțul venit de la Guvern pentru toți șoferii

Vezi si

Test de autonomie cu 9 mașini electrice: Pe autostradă, la 135 km/h, doar 3 merg peste 300 km | VIDEO

Un grup de pasionați de mașini electrice a realizat un test de autonomie pe autostradă …