Murăturile şi diverse alimente sau băuturi fermentate contribuie la menţinerea stării de sănătate mintală.
Psihologii de la Universitatea din Maryland au realizat un studiu ale cărui concluzii au fost publicate în revista ştiinţifică Psychiatry Research.
Murăturile sunt alimente fermentate, deci conţin probiotice, bacterii bune care ajută la menţinerea tranzitului intestinal. Mai departe, acest aspect contribuie, spun psihologii americani, la ameliorarea simptomelor de anxietate.
Totodată, murăturile, dar nu numai, ajută la reducerea nivelului de stres şi pot chiar să întărească sistemul imunitar.
Concluziile cercetătorilor se bazează pe răspunsurile a 710 persoane, care au completat un chestionar ce cuprindea întrebări legate de consumul, pe o perioadă de 30 de zile, a diverse alimente şi băuturi fermentate, printre care castraveţi muraţi, varză şi alte legume murate, vin, bere, cidru, iaurt, kefir, brânzeturi etc.
Deşi psihologii sunt încântaţi de această descoperire, mai sunt necesare studii suplimentare care să demonstreze cu certitudine că probioticele pot avea acelaşi efect precum antidepresivele.
Sursa:csid.ro