miercuri, 8 februarie , 2023

Sistemul sanitar vasluian primește o gură de oxigen: personalul angajat temporar poate rămâne în sistem

SPRIJIN… Personalul medical angajat temporar în pandemie va rămâne în sistem după ce va susține un examen pentru a putea semna un contract  pe o perioadă nedeterminată. Actul normativ care prevede acest lucru a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. În județul Vaslui, aproape toate unitățile sanitare au angajat, fără examen, în ultimii doi ani, pentru a putea face față pandemiei de Covid-19. Acestea vor avea la dispoziție 90 de zile pentru a putea organiza examenele.

În perioada stării de alertă, aproape că nu au fost spitale, direcții de sănătate publică sau servicii de ambulanță județene care să nu își suplimenteze posturile, mii de persoane fiind angajate pe perioadă determinată. Acum, toți acești angajați au un motiv de bucurie după ce Camera Deputaților a adoptat marți legea care le va permite să dea concurs pe post și să rămână în sistem pe perioadă nedeterminată. Și angajatorii așteaptă cu interes reglementarea, după ce, spun ei, au format oamenii și au reușit să facă față pandemiei cu ajutorul lor. Nu vor să renunțe la personalul care vreme de peste un an a muncit pe zi și noapte împotriva pandemiei de coronavirus.

 

Chiar și cu aceste angajări, deficitul de personal se menține la cote ridicate

Legea aprobată în ultima zi a stării de alertă vine cu câteva modificări propuse de sindicaliștii de la SANITAS, spune liderul filialei vasluiene, Daniela Clătinici. “Acești angajați rămâneau în sistem încă 30 de zile de la ridicarea stării de alertă. S-a prelungit acest interval de la 30 la 90 de zile, urmând ca în această perioadă Ministerul Sănătății să elaboreze metodologia de organizare a examenelor. S-a găsit această soluție pentru că legea reglementează anumite aspecte, însă metodologia de organizare efectivă trebuie elaborată de ministerul de resort după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. Aceste examene trebuie organizate înainte de a expira contractul, adică în perioada de 90 de zile”, a declarat liderul SANITAS Vaslui. Potrivit Danielei Clătinici, angajările făcute pe perioada stării de alertă au acoperit doar 30% din deficitul de personal cu care sistemul sanitar vasluian se confruntă în prezent.

În perioada stării de alertă, toate unitățile sanitare din județ au făcut angajări

 

La Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui au fost angajate, pe o perioadă determinată, 23 de persoane. Medicul Dan Ungureanu, purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui spune că acești angajați acoperă doar 10% din deficitul de personal existent de dinainte de pandemie. “Noi am scos la concurs 23 posturi, care au fost ocupate în totalitate. Cu toate acestea, nu s-a acoperit deficitul de personal. Aceste posturi ocupate pe perioada stării de alertă înseamnă 10% din numărul de angajați necesar, conform normativului de personal, în așa fel încât noi să ne încadrăm cu timpul de intervenție, de răspuns. Este o lege care ne bucură, pentru că speram din tot sufletul să-i putem păstra pe acești oameni. Înainte de pandemie, aveam cinci echipaje la Vaslui, cinci la Bârlad și trei la Huși. Acum avem șase echipaje la Vaslui, șase la Bârlad și patru la Huși. Am reușit să punem trei echipaje în plus pe tura de zi și trei echipaje în plus pe tura de noapte în cele trei municipii, ceea ce înseamnă foarte mult pentru noi. După ce au fost angajate, aceste persoane au participat la cursuri practice și teoretice, nu au intrat direct în pâine, cum s-ar zice. Vorbim de persoane și mai în vârstă, însă majoritatea celor care s-au angajat în această perioadă sunt tineri, în jur de 30-35 de ani. Sunt oameni noi, cu bun-simț, dornici să învețe, care nu au legătură cu vechile metehne” a declarat reprezentantul SAJ Vaslui.

La DSP Vaslui, în continuare e criză de medici epidemiologi

În ciuda angajărilor “la liber”, Direcția de Sănătate Publică Vaslui a reușit să-și completeze schema de personal doar cu asistente medicale. “Noi am avut o oscilație a numărului de angajați, dar dacă ar fi să fac o medie, aș spune 25 de persoane. Cu acești angajați am acoperit deficitul de personal al asistenților medicali, mai rău am stat în privința medicilor epidemiologi. Am organizat concursuri, însă nu au fost solicitări”, a declarat Mihaela Vlada, șefa DSP Vaslui. În concluzie, începând de miercuri, personalul angajat în timpul pandemiei își mai poate continua activitatea încă 90 de zile, perioadă în care trebuie să susțină un examen pentru a putea rămâne pe post.

Sursa : https://www.vremeanoua.ro/sistemul-sanitar-vasluian-primeste-o-gura-de-oxigen-personalul-angajat-temporar-poate-ramane-in-sistem/

Vezi si

În „Săptămâna verde”, preșcolarii și elevii vor derula activități de protejare a mediului

Din acest an școlar, preșcolarii și elevii, coordonați de educatoare, învățătoare și profesori, vor putea …