Reprezentanții SANITAS au atras atenția marți, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu mai puțin de 26 de unități sanitare și de asistență socială din țară refuză să pună în aplicare prevederile O.U.G. 115/2022, prin care salariile a peste 10.000 de angajați din cele două domenii trebuiau mărite.
Conform reprezentanților federației, în județul Vaslui, o singură unitate sanitară a refuzat să pună în aplicare prevederile actului normativ și anume Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” din Huși. Deși aceste majorări nu ar împovăra bugetul instituției prea tare, fiind vorba despre creșteri salariale cuprinse între 56 și 300 de lei, brancardierii, infirmierii și registratorii medicali de aici nu se bucură, în prezent, de aceleași drepturi financiare cu ale colegilor din restul țării. Contactat telefonic, managerul spitalului, dr. Bogdan Popa, a declarat că aceste probleme au fost rezolvate cu câteva zile înainte ca SANITAS să iasă cu comunicatul, categoriile de angajați mai sus menționate urmând să încaseze retroactiv măririle de salarii.
Conducerea SANITAS a afirmat că în ultimii doi ani, guvernele României au încălcat sistematic Legea salarizării prin blocarea creșterilor salariale. Abia în august 2022, O.U.G. 115 a corectat parțial această nedreptate, majorând cuantumul brut al salariilor de bază cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea – cadru nr 153/2017 pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2021. Conform calculelor Federației SANITAS, sumele nete corespunzătoare acestei creșteri se încadrează, în funcție de categorie profesională și treapta de vechime, între 56 și 300 lei. În urma demersurilor Federației SANITAS, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în calitate de inițiator al O.U.G. 115/2022, a precizat oficial că de această majorare vor beneficia, începând cu luna august 2022, toate categoriile de personal plătit din fonduri publice pentru care Legea -cadru se aplică etapizat, inclusiv cele din familia ocupațională de funcții bugetare din Sănătate și Asistență socială. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat, 26 de unități sanitare și de asistență socială din țară refuză să pună în aplicare prevederile “Deși sumele primite în plus la salariu sunt foarte mici, deși de ele ar trebui să beneficieze exact acele categorii de angajați cu cele mai mici salarii din Sănătate și din Asistență socială, iată că sunt ordonatori de credite și manageri de instituții medicale și de asistență socială care refuză să le acorde. Decizia lor nu este motivată nici de așa-zisa neclaritate a actului normativ, nici de lipsa sursei de finanțare. Ordonanța 129/2022 prevede în mod clar că această creștere se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Există adresa oficială care a plecat de la Ministerul Sănătății către instituțiile sanitare publice, în care se precizează clar faptul că beneficiarii acestei creșteri salariale sunt toți angajații pentru care Legea-cadru nr. 153/2017 se aplică etapizat. Deci nu este decât incapacitate managerială sau rea-voință!” a declarat Leonard Bărăscu, președintele SANITAS.
Citeste mai mult