Spitalul Judetean Vaslui nu devine unitate suport pentru COVID-19

Ministerul Sãnãtãtii a publicat marti, odatã cu intrarea tãrii nostre în scenariul IV al pandemiei de COVID-19, douã Ordine de ministru, care au produs confuzie în spatiul public. Este vorba despre ordinul 263, care stabileste Lista spitalelor de suport pentru pacientii testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, si ordinul 264, privind aprobarea modului de administrare, finantare si implementare a actiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul si îngrijirea pacientilor critici, cu infectii emergente si reemergente. Dacã în primul ordin, cel al spitalelor suport pentru COVID-19, apare doar numele unitãtii medicale din Bârlad, în cel de-al doilea ordin, privind tratarea pacientilor critici cu infectii emergente si reemergente este publicat si numele Spitalului Judetean Vaslui, motiv pentru care, atât la nivel central, cât si la nivel local s-a propagat informatia cã judetul Vaslui va avea douã spitale suport pentru COVID-19. O interpretare gresitã a informatiei, dupã cum explicã managerul SJU Vaslui, Ana Rinder. “Ordinul 264 se referã la spitalele care se ocupã de partea non-COVID pozitiv, cum suntem noi. Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui primeste suspecti de coronavirus si cheltuie resurse cu ei. Vorbim de teste, materiale sanitare, materiale de protectie. Acest ordin 264 se referã la includerea spitalelor într-un program national prin care ministerul finanteazã aceastã actiune prioritarã. El finanteazã si spitalele care vor trata pacientii COVID pozitivi, dar si spitalele care trateazã pacientii pânã la a fi declarati pozitivi”. Pe lângã nominalizarea spitalelor care urmeazã sã trateze bolnavii de COVID-19, ordinul ministrului nr. 263 contine si mentiuni privind modul de utilizare a echipamentelor de protectie pentru medicii ce intrã în contact cu acesti pacienti.

spital vaslui

Nelu Tãtaru, ministrul Sãnãtãtii, a aprobat Ordinul de ministru privind Planul de mãsuri pentru pregãtirea spitalelor în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19 si lista spitalelor de suport pentru pacientii testati pozitiv cu virusul SARS-COV-2. “Planul de mãsuri pentru pregãtirea spitalelor reprezintã un document-cadru care instituie pasii care trebuie urmati de managementul unitãtilor sanitare si mãsurile pe care trebuie sã le implementeze pentru izolarea si tratamentul cazurilor COVID-pozitive. De asemenea, documentul contine reglementãri privind modul de  folosire a echipamentului individual de protectie (PPE) la nivelul unitãtii sanitare, în mod rational si corect, în functie de sectie, personal si tipul de activitate”, se aratã în comunicatul ministerului.

Folosirea materialelor de protectie va varia, în functie de situatie

Astfel, în contextul intrãrii în scenariul IV, echipamentul individual de protectie se va utiliza pe baza riscului de expunere si a dinamicii de transmitere a agentului patogen (ex. contact, picãturi sau aerosoli).   “Tipul de PPE (n.r. echipament personal de protectie) utilizat atunci când se oferã îngrijiri pacientilor cu COVID-19 va varia în functie de situatie, personalul sanitar si activitatea desfãsuratã. Personalul medical implicat în îngrijirea directã a pacientilor trebuie sã utilizeze urmãtoarele PPE: halate, mãnusi, mascã si protectie ocularã (ochelari de protectie sau scut facial). În mod specific, pentru procedurile generatoare de aerosoli pentru pacientii cu COVID-19 (ex. intubare, ventilatie non-invazivã, traheostomie, resuscitare cardiopulmonarã, ventilatie manualã înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie si recoltarea testelor PCR COVID) personalul medical trebuie sã utilizeze ca protectie mãnusi, halate, mãsti FFP2 si FFP3; de asemenea, se vor utiliza sorturi impermeabile, în cazul în care combinezoanele/halatele nu sunt impermeabile”, se mai aratã în comunicatul Ministerului Sãnãtãtii.

Judetul Vaslui va avea un singur spital suport COVID-19

Ministerul Sãnãtãtii a anuntat cã, pe baza analizei la nivel local a capacitãtilor de îngrijire a pacientilor, a fost elaboratã si Lista cu spitalele de suport pentru pacientii COVID-19 pozitiv care necesitã tratament si pentru patologii specifice. Pentru judetul Vaslui, ca spital suport a fost desemnat Spitalul Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad. Ieri, în presa centralã, a apãrut si numele Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, însã dintr-o eroare. Numele celei mai mari unitãti sanitare din judetul nostru a fost trecutã într-un alt ordin, nr. 264, privind aprobarea modului de administrare, finantare si implementare a actiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul si îngrijirea pacientilor critici, cu infectii emergente si reemergente. “Ordinul 264 se referã la spitalele care se ocupã de partea non-COVID pozitiv, cum suntem noi. Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui primeste suspecti de coronavirus si cheltuie resurse cu ei. Vorbim de teste, materiale sanitare, materiale de protectie. Ordinul 264 include aceste spitale într-un program national prin care ministerul finanteazã aceastã actiune prioritarã. El finanteazã si spitalele care vor trata pacientii COVID pozitivi, dar si spitalele care trateazã pacientii pânã la a fi declarati pozitivi”, ne-a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui.

Infuzie de bani, din partea Consiliului Judetean Vaslui

Datã fiind situatia dificilã prin care trece sistemul medical, Consiliul Judetean Vaslui a suplimentat suma alocatã initial Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, la capitolul Cheltuieli de functionare, cu 500.000 lei, care vor fi utilizati pentru achizitia de medicamente, materiale sanitare pentru pacienti si echipamente de protectie pentru cadrele medicale si auxiliare.

Aparatul de testare COVID-19 va ajunge sãptãmâna viitoare la SJU Vaslui

Spitalul Judetean Vaslui va avea, sãptãmâna viitoare, aparatul care va putea depista persoanele infectate cu coronavirus. Pânã sã fie pus în functiune, vor mai trece însã câteva zile, pentru cã trebuie îndeplinite mai multe norme de sigurantã. “Aparatul va ajunge în tarã pe data de 6 aprilie si, pânã spre mijlocul lunii, îi vom putea da drumul. Va mai dura putin pentru cã trebuie ca toate acele containere sã fie fãcute ca pentru un laborator de bio-sigurantã 4, cu presiune negativã. Sunt mai multe conditii de îndeplinit, nu putem sã-i dãm drumul imediat cum intrã pe poarta spitalului, desi cu totii ne dorim ca el sã fie functional cât mai repede”, a declarat Lelia Croitoru, directorul medical al unitãtii sanitare din Vaslui.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/spitalul-judetean-vaslui-nu-devine-unitate-suport-pentru-covid-19

Vezi si

Programul Euro 200 continua si in acest an

Ministerul Educației continuă și în acest an programul social Euro 200, program care oferă posibilitatea …