Spitalul Judetean Vaslui primeste fonduri importante pentru lupta împotriva infectiilor nosocomiale

Vasluiul bifeazã obtinerea unor noi fonduri importante prin Planul National de Redresare si Rezilientã (PNRR). De data aceasta este vorba despre Spitalul Judetean de Urgentã, cea mai importantã unitate sanitarã din judet, unde va fi investitã o sumã importantã de bani pentru reducerea infectiilor nosocomiale.

Ministrul Sãnãtãtii, Alexandru Rafila, a aprobat, sãptãmâna trecutã, 260 de milioane de euro prin PNRR, sumã care va fi alocatã pentru reducerea infectiilor nosocomiale din spitale. Astfel, au fost aprobate pentru finantare nu mai putin de 114 proiecte la nivel national. Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui îi vor reveni peste 9,7 milioane de lei din totalul sumei pusã la bãtaie de Ministerul Sãnãtãtii, bani care vor fi folositi la construirea unui laborator de microbiologie si la dotarea lui cu echipamente medicale specifice.

Proiectul a decurs fãrã blocaje

La nivel national, banii acordati prin PNRR pentru lupta împotriva infectiilor nosocomiale nu vor fi investiti doar în dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie, ci si pentru înfiintarea saloanelor cu un singur pat în vederea izolãrii pacientilor cu infectii grave, dar si pentru achizitionarea de echipamente destinate reducerii încãrcãturii microbiene în spitale. „Investitiile în spitalele din România reprezintã o prioritate pentru mine si pentru echipa Ministerului Sãnãtãtii. Prin intermediul acestui apel de proiecte din cadrul PNRR, vom asigura dotarea corespunzãtoare a laboratoarelor de microbiologie, în vederea determinãrii rapide a factorilor patogeni si vom sprijini spitalele sã achizitioneze echipamente de înaltã calitate în vederea reducerii riscului de infectii asociate actului medical. Prioritatea mea ca ministru este sã asigurãm cele mai performante servicii medicale pentru cetãteni. Sãnãtate pentru oameni!”, a declarat ministrul Sãnãtãtii, Alexandru Rafila. În cadrul apelului de proiecte au fost înregistrate 212 solicitãri de finantare, iar în urma evaluãrii acestora, în ordinea punctajului si în limita bugetului alocat, echipa Ministerului Sãnãtãtii a validat pentru finantare 114 proiecte. De mentionat este faptul cã indicatorul proiectului, impus de Comisia Europeanã, era de a asigura finantarea pentru minim 25 de obiective de investitii. Dupã cum a tinut sã remarce si Secretarul de Stat din minister, Dr. Alexandru Rogobete, din punct de vedere tehnic, proiectul a decurs fãrã blocaje. „Ne-am bucurat sã primim un numãr atât de mare de solicitãri de finantare bine concepute, care evidentiazã nevoia acutã de investitii în unitãtile sanitare publice din România. Cele 114 proiecte aprobate pentru finantare, au fost publicate pe pagina de web a Ministerului Sãnãtãtii, iar în cel mai scurt timp vom demara procedurile tehnice de semnare a contractelor de finantare. Pentru reducerea întârzierilor, încurajãm toti beneficiarii sã initieze procedurile de achizitie publicã cu clauzã suspensivã”, a detaliat secretarul de stat, Alexandru Rogobete. Proiectul de 260  milioane de euro este parte a injectiei de capital european via PNRR de 2,2 miliarde de euro în sistemul medical românesc

Sursa:

Spitalul Judetean Vaslui primeste fonduri importante pentru lupta împotriva infectiilor nosocomiale

Vezi si

Serbarea Florilor la Vaslui

Cea de a 8-a editie a Serbarii Florilor va incepe vineri, 17 mai de la …