vineri, 11 octombrie , 2024

Știi că genele tale au 3% din oameni de Neanderthal?

Ce ai crede dacă ți-am spune că în lanțul tău ADN ai o mică urmă de neanderthalieni? dar poate este timpul sa accepti o realitate curioasa care sa te surprinda.

Studiile recente ne-au permis în sfârșit să descoperim că a existat sex între cele două specii și că, desigur… s-au născut copii hibrizi . Aceștia, la rândul lor, au avut copii, nepoți, strănepoți… Au avansat încetul cu încetul în timp ce neanderthalienii, din motive care ne sunt încă neclare astăzi, au dispărut. Dar atunci ce s-a întâmplat cu oamenii de Neanderthal? Suntem poate rezultatul acelei încrucișări de specii?

Omul modern și vechii neanderthalieni
A fost odată o femeie zveltă care a venit cu grupul ei de vânători din îndepărtata savana africană. Acolo, într-un colț necunoscut între Europa și Asia, era frig, foarte frig. Dar femeia întâlnise pe cineva cu care împarte patul și care îi atrasese în mod deosebit atenția: el era corpulent și roșcat, erau bărbați care supraviețuiau de mii de ani în acel habitat al frigului, obișnuiți să lupte cu mamuți și tigri.

Oamenii de știință nu au putut ști despre încrucișarea speciilor dintre neandertalieni și oamenii moderni până când au fost dezvoltate tehnici ADN, moment în care ar putea începe să investigheze rămășițele osoase găsite. Încetul cu încetul și an de an, investigațiile s-au îmbunătățit, dând o constatare cu adevărat șocantă. Credeți sau nu, specia noastră actuală are de fapt o identitate de rasă mixtă … multe dintre genele noastre provin de la acel gigant puternic, cu părul roșu.

O moștenire complexă
Descoperirile ne spun că toți homo sapiens care nu provin din Africa au gene de Neanderthal. Dar este ereditatea pozitivă sau negativă? te vei intreba. Un pic din toate: ei au fost cei care ne-au oferit niște avantaje adaptive precum pielea mai groasă cu care să reziste la frig.

Dar în alte cazuri, oamenii de știință ne mai spun că neanderthalienii ne-au transmis anumite slăbiciuni, anumite boli precum diabetul, lupusul, ciroza, boala Crohn… printre alte afecțiuni. A fost în 2010 când încrucișarea dintre genomul lui Neanderthal și cel al oamenilor moderni a putut fi recreată în laborator, arătând că într-adevăr este posibil.

Cercetările de astăzi se concentrează pe a continua să dezvăluie ce trăsături ne-au transmis neanderthalienii, cea mai avansată echipă fiind condusă de paleoantropologul suedez Sevante Pävo. Acest profesor ne spune că astăzi, ADN-ul mediu de Neanderthal la un european sau un asiatic este de 1% până la 3%. Nu am mers mai departe deoarece codul nostru genetic nu admitea o moștenire mai mare a „genelor dăunătoare” prin această încrucișare între specii.

Așa că știind acest lucru, viziunea ta asupra acestei specii de hominide îți poate schimba puțin concepția. Știm că nu au avut succes din punct de vedere evolutiv, că nu au fost la fel de adepți cognitiv ca noi, că sănătatea lor era mai fragilă. Dar departe de a fi stins pentru totdeauna, au lăsat o foarte mică moștenire în ceea ce suntem acum.

Așadar, înainte de a jigni pe cineva numindu-l o brută sau un „Neanderthal ”, amintiți-vă că, într-un fel, suntem cu toții „puțin” oameni de Neanderthal. Poate 3%.

Sursa: https://aiaflat.ro/stii-ca-genele-tale-au-3-din-oameni-de-neanderthal/

Vezi si

Curiozități care stârnesc râsul

În acest articol, vom dezvălui o serie de curiozități amuzante și puțin cunoscute din întreaga …