miercuri, 27 octombrie , 2021

Sute de proprietari de apartamente din judetul Vaslui, luati la ochi de Fisc!

De multi ani de zile, în municipiul Vaslui, dar si în restul oraselor, se petrece un fenomen scãpat de sub control. Multi proprietari de apartamente, care fie s-au retras la tarã, fie au plecat la muncã în strãinãtate, îsi închiriazã locuintele, de multe ori la valori foarte mari (cel putin 200-300 de euro pe un apartament), în raport cu câstigurile reale ale celor care cautã o locuintã în judet. Ca atare, Fiscul ia în calcul verificarea unor proprietari de locuinte, în cadrul mãsurilor de combatere a evaziunii fiscale, în special pentru a depista eventualele venituri nedeclarate. Procedural, verificãrile ar putea demara în urma discutiilor cu administratorii de bloc în blocurile mai mari, în special în zonele considerate sensibile, ulterior fiind notificati si proprietarii asupra controalelor si sanctiunilor ce pot fi aplicate, au spus reprezentanti ai ANAF. Adicã, inspectorii Fiscului vor merge la administratiile de proprietari din Vaslui, vor verifica câti dintre cei care detin apartamente mai locuiesc acolo si câti sunt plecati afarã iar, dacã au plecat, vor afla ce contracte de închiriere sunt pe acele apartamente.

bloc nou

Obligativitatea proprietarilor de apartamente sau case supuse închirierii de a declara Fiscului veniturile obtinute a fost anulatã în 2018, dar a fost reintrodusã în 2019 în Declaratia Unicã. Pe de altã parte, cei care obtin venituri din chirii trebuie sã încheie un contract între ei si chiriasi, pe care trebuie sã-l depunã la ANAF în maxim 30 de zile de la semnarea contractului. În cazul în care veniturile obtinute din chirii nu au fost declarate, în urma unei inspectii fiscale ANAF, proprietarul va trebui sã plãteascã impozitul si contributia la asigurãrile sociale de sãnãtate datorate, dobânzile si penalitãtile de nedeclarare, potrivit informatiilor ANAF.

Ultimele date oficiale, publicate în luna mai 2019 în „Strategia Nationalã a Locuirii”, aratã cã 98% dintre locuintele din România sunt în proprietate personalã. „Cifra oficialã pentru locuintele închiriate este de 3% din fondul imobiliar total; totusi, estimãrile neoficiale situeazã cifra la 7-15% la nivel national si 15-20% în orasele mai mari precum Bucuresti si Cluj. Cele mai multe tranzactii de închiriere au loc informal. Chiar dacã un contract este înregistrat, de multe ori chiria stipulatã în contractul de închiriere este mult mai micã decât cea plãtitã efectiv de chirias proprietarului”, se aratã în documentul citat. Din luna mai 2018, persoanele care obtin venituri din chirii nu mai trebuie sã înregistreze contractele de închiriere la ANAF.

Prin Hotãrarea de Guvern nr. 354/2018, au fost modificate normele de aplicare ale Codului Fiscal si astfel persoanele care obtin venituri din chirii nu mai trebuie sã înregistreze contractele de chirie la ANAF, ci doar sã “depunã o declaratie pe fiecare sursã de realizare a venitului, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului”. Asadar, obligatia de a depune declaratia unicã… Citeste mai mult! Click Aici

Vezi si

Primăria Găgești, prima instituție din județ care calculează automat taxele locale online și le încasează prin portalul de e-Guvernare

Primăria Găgești oferă posibilitatea plății tuturor taxelor locale și a amenzilor de pe orice dispozitiv …