miercuri, 27 octombrie , 2021

Tradiţii şi superstiţii de Constantin şi Elena

Astăzi, creştinii din România sărbătoresc Sfinţii Constantin şi Elena, împăraţii care au devenit unii dintre cei mai cunoscuţi protectori ai creştinismului.

icoana_02_30f496f9f4

Constantin cel Mare s-a născut in orasul Naissus (Nis, Serbia) in jurul anului 274 şi a rămas cunoscut în istorie datorită măsurilor pe care le-a luat în favoarea bisericii şi a preoţilor în timpul domniei sale. Despre mama lui Constantin, împărăteasa Elena se spune că şi-a eliberat sclavii şi i-a ajutat pe creştinii persecutaţi. Aceasta a zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte locaşuri.

În România există o serie de obiceiuri şi tradiţii în această zi. Astfel, din bătrâni se spune că cei care vor munci pământul în această zi vor avea parte de o invazie a păsărilor dăunătoare. Mai mult, în alte zone se spune că aceasta este ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare.

Tot astăzi, în multe gospodării din România femeile stropesc peste tot cu agheasma si dau cu tămâie pentru a feri casa de rău.

Câţi români îşi serbează ziua?

Peste 1,7 milioane de romani îşi serbează onomastica astăzi. Dintre aceştia, peste un milion sunt femei, informeaza Ministerul Afacerilor Interne. 

Vezi si

Primăria Găgești, prima instituție din județ care calculează automat taxele locale online și le încasează prin portalul de e-Guvernare

Primăria Găgești oferă posibilitatea plății tuturor taxelor locale și a amenzilor de pe orice dispozitiv …