Trei dintre cei şapte violatori , puşi în libertate

Cei trei tineri din localitatea vasluiană Văleni, condamnaţi în dosarul de viol care a scandalizat România, au fost liberaţi condiţionat rând pe rând în ultimele luni. Ultimul liberat condiţionat din grupul celor trei tineri, judecaţi şi condamnaţi în baza acordului de recunoaştere, a fost cel care a primit şi cea mai mică pedeapsă, Ioan Surleac. 

violatori eliberati

Tânărul de 23 de ani a fost pus în libertate pe 26 septembrie, înainte de executarea integrală a pedepsei, în urma unei hotărâri pronunţată de Judecătoria Găeşti. Surleac a ajuns la penitenciarul din judeţul Dâmboviţa în urma transferului de la Vaslui.

A formulat, iniţial, cerere de liberare condiţionată în luna martie a acestui an, însă Judecătoria Vaslui a respins-o. motivând că nu a dat dovadă de bună credinţă în privinţa achitării daunelor civile. Surleac nu achitase niciun leu din daunele morale stabilite pentru victimă (câte 10.000 de lei de fiecare inculpat).

La scurt timp după ce instanţa din Vaslui s-a opus liberării condiţionate, ceilalţi doi tineri care îndeplineau condiţiile liberării condiţionate, Alin Rotaru şi Bogdan Boicu, au virat în contul victimei daunele morale cuvenite. Astfel, în cazul lor, Judecătoria Vaslui a dispus liberarea condiţionată, deşi aveau pedepsele de executare cu câteva luni mai mari decât cea a lui Surleac.

Toţi cei trei condamnaţi au câştigat fiecare peste 250 de zile de libertate, urmare a condiţiilor de detenţie necorespunzătoare. Dacă pedepsele ar fi fost executate integral, cei trei tineri care au recunoscut acuzaţiile de viol şi lipsire de libertate ar fi trebuit să iasă din închisoare în aprilie 2020.

În prezent, după gratii au mai rămas doar cei patru agresori, care nu şi-au recunoscut faptele. Trei dintre ei ar putea fi eliberaţi condiţionat anul viitor. Cel care are de executat cea mai mare pedeapsă este liderul grupului, Silviu Burada, condamnat la 10 ani de închisoare.

Citeste mai mult: adev.ro/pgqpwv

Vezi si

Avionul Londra – Chisinau a aterizat de urgenta la Iasi din cauza unei alerte cu bomba

Avionul companiei WIZZ AIR care opera cursa Londra-Chișinău a aterizat de urgență pe Aeroportul Internațional …