Trei sferturi dintre dascălii vasluieni sunt în grevă

Cu toate că se află astăzi în grevă, cadrele didactice din județul Vaslui se vor afla în școli, însă nu vor intra la ore. Nicio școală din județ nu are toți dascălii în grevă, unii semnând pentru protest, dar apoi retrăgându-și semnătura. Părinții nu au însă motive de îngrijorare: elevii vor fi supravegheați în școală.

După cum arată guvernanții, greva dascălilor ar putea dura, noua Lege a salarizării fiind un proiect pe care executivul îl proiectează ca rezolvat pentru …15 iulie. Negocierilor de ieri dintre sindicaliștii din învățământ și reprezentanții Guvernului, au fost un eșec, în ciuda implicării, de această dată, în discuțiile directe, a unor „mari nume” precum premierul Nicolae Ciucă, ministrul Finanțelor Adrian Câciu, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Educației, Ligia Deca și ministrul de Interne, Lucian Bode. Ce a putut să ofere Guvernu pentru renunțarea la grevă a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic. Însă, la final, Guvernul a avut grijă să declare că „își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu”.

„Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8. Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare. Guvernul va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile ca Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului emis ieri.

La nivelul fiecărei școli vasluiene s-a constituit un comitet de grevă al cadrelor didactice, care alcătuiesc programul, în condițiile în care dascălii care nu au intrat în grevă vor face ore cu elevii după un orar special. Cel mai important lucru este supravegherea elevilor. „Directorii de unități școlare au avut responsabilitatea să anunțe părinții despre greva generală. Profesorii merg astăzi să organizeze comitetele de grevă în școli și să stabilească durata de timp cânt sunt în școală, dar fără activități didactice”, a precizat Sorin Țiplea, liderul Sindicatului „Didactica” Vaslui.

Sindicaliștii din învățământ spun că s-au săturat de promisiuni și vor lucruri concrete, în condițiile în care grilele de salarizare în Ministerul Educației au fost deja elaborate, având nevoie doar de adoptare. Însă Guvernul terviversează, cu toate că adoptarea noii legi a salarizării este o condiție înscrisă în PNRR și care are ca termen limită data de 30 iunie.

Trei sferturi dintre dascălii vasluieni sunt în grevă

Vezi si

Efectele pandemiei asupra adolescenților, descoperite într-un nou studiu. Cum le-a fost afectat creierul

Oamenii de știință din cadrul Universităţii din Washington au constatat că izolarea din perioada pandemiei …