Un artist din Austria îsi vinde la licitatie picturile pentru a ajuta un tânãr din Bãcani sã-si facã o casã

DONATII… Un artist din Austria îsi vinde la licitatie picturile pentru a ajuta un tânãr din Bãcani sã-si construiascã o casã. Günter Lanner a fost impresionat de drama pe care George Mitache a trãit-o, alãturi de alti zece consãteni, anul trecut, în Germania si pune în vânzare de 20 de desene în creion si douã acuarele. Toti banii ce se vor strânge vor ajunge la George, anuntã Ziarul românesc din Austria. Povestea celor 11 sãteni din Bãcani, exploatati în Germania, a fost relatatã anul trecut de Vremea Nouã, precum si de publicatia „Der Spiegel”. Cazati în conditii mizere si pusi sã munceascã de dimineata si pânã seara, acestia au fost dati afarã si lãsati pe drumuri când au început sã-si cearã drepturile: banii pentru sãptãmânile lucrate. Dupã cinci zile de dormit pe peronul gãrii din Bon, apelul lor a fost auzit de un grup de români din Germania, care le-a oferit mâncare, cazare si i-au dus pânã la granita Ungariei cu România. De acolo, i-a preluat un autobuz trimis de primarul comunei Bãcani.

8f9edd0b-a842-4652-a6c4-d19a6d4a3cb7

Artistul Günter Lanner a pornit campania la initiativa unei asociatii austriece din localitatea Imst. 20 de desene în creion si douã acuarele vor fi vândute, iar banii din încasãri vor intra în buzunarele vasluianului de 28 de ani, despre a cãrui poveste îngrozitoare au citit si membrii asociatiei. “Scopul este ca noi sã adunãm 5.000 de euro din vânzarea lucrãrilor mele. George Mitache a vrut sã cîstige la fel de mult pentru a construi o casã pentru mica sa familie, astfel încât sã nu mai trebuiascã sã locuiascã în locuinta lor din lut”, spune Günter Lanner, potrivit Ziarului românesc. Aceeasi publicatie scrie cã “satul Bãcani este situat în estul României, în judetul Vaslui, într-una dintre cele mai sãrace regiuni din Europa. George Mitache locuieste acolo împreunã cu sotia sa însãrcinatã si fiica sa în conditii mizere. Anul trecut a primit o ofertã de muncã de la un prieten si a plecat cu gândul sã cîstige 6.000 de euro în Germania în termen de trei luni, plus transport si mese gratuite. Cosmarul a început cu zborul cãtre Germania, despre care el si tovarãsii sãi nu aveau idee cã le va fi cerut sã-l plãteascã la destinatie”.

George Mitache: “ne dãdeau mâncare în bãtaie de joc”

Cei 11 vasluieni din comuna Bãcani au stat pe peronul gãrii din Bonn de cinci zile, au dormit pe bagaje si bãnci si au cersit câte o bucatã de pâine. George Mitache a explicat, atunci, pentru Vremea Nouã, cum s-a ajuns la aceastã situatie. „Am plecat pe 24 aprilie, spre Germania, având promisiuni de locuri de muncã la o fermã de cãpsuni. Cel care ne-a promis locurile de muncã este Ionut Bratu din Fruntiseni si sotia sa, Bianca Blejeru, din comuna Bãcani. Când am ajuns însã la fermã, desi ni s-a spus cã vom intra sã culegem cãpsuni, am fost bãgati într-un fel de carantinã, timp de o sãptãmânã. Ne-au amãgit cã totul va fi bine, cã vom avea cazare si masã în regulã, dar n-a fost asa. Ne dãdeau câte o pâine la 10 oameni, mâncare în bãtaie de joc, cartofi cruzi si varzã crudã, pentru un asa prânz ne cereau 5 euro. Am muncit trei sãptãmâni acolo, iar pe 11 – 12 mai ne-au dat afarã din fermã. Fãrã bani, fãrã nimic! Am mers pânã în garã la Bonn, iar de cinci zile stãm si cersim mâncare, nu mai stim ce sã facem. La consulat nu este nimeni pânã pe 3 iunie, asa ni s-a spus si am fãcut apel la românii din tarã, la primarul din Bãcani, poate ajungem acasã”, povestea, anul trecut, George Mitache. Câtiva români din Germania s-au implicat exemplar, cazându-i si oferindu-le alimente. De asemenea, i-au transportat cu masinile personale pânã la granita Ungariei cu România. Au trecut granita pe jos, iar apoi au fost preluati de un microbuz trimis de Primãria Bãcani si transportati pânã acasã.

Sursa: https://www.vremeanoua.ro/un-artist-din-austria-isi-vinde-la-licitatie-picturile-pentru-a-ajuta-un-tanar-din-bacani-sa-si-faca-o-casa/

Vezi si

Jumătate din UAT-urile din județ, niciun caz de coronavirus în ultimele două săptămâni!

Nu mai puțin de 43 de comune din totalul de 86 de unități administrativ teritoriale …