«Un copac pentru fiecare copil» iar florarii sã lucreze în zilele de sãrbãtoare

Parlamentarii propun plantarea câte unui copac pentru fiecare nou-nãscut, folosirea butoanelor de panicã în scoli si unitãti sanitare, dar si ca florarii sã lucreze în zilele de sãrbãtoare, astfel încât oamenii sã poatã respecta codul bunelor maniere oferind flori gazdelor.

Mai multi deputati, printre care Mihai Sturzu (PSD), Bogdan Ciucã (PC), Cristina Pocora (PNL) si Remus Cernea (independent), au initiat o propunere legislativã privind îmbunãtãtirea mediului prin dezvoltarea mai multor spatii verzi, „Un copac pentru fiecare copil“. Potrivit proiectului, în termen de sase luni de la înregistrarea fiecãrei nasteri primãriile din localitãtile cu o populatie mai mare de 15.000 de locuitori, ar urma sã asigure plantarea a câte unui copac pentru fiecare copil nou-nãscut.

În proiectul de act normativ se aratã cã Ministerul Mediului si Schimbãrilor Climatice va asigura 20 la sutã din costul anual al proiectului, restul de 80 la sutã urmând sã fie asigurat din bugetul local. Initiatorii mentioneazã în expunerea de motive cã „deteriorarea sau disparitia unor spatii verzi prejudiciazã grav starea de sãnãtate fizicã si psihicã a populatiei, îndeosebi a copiilor nostri care nu dispun de capacitãti reale pentru a evalua calitatea aerului pe care îl respirã“.

Comisia pentru administratie publicã, organizarea teritoriului si protectia mediului a propus respingerea initiativei de cãtre plen, argumentând cã ea va avea un impact negativ asupra veniturilor bugetului de stat. În schimb, aceeasi comisie a adoptat un raport favorabil, cu amendamente, Propunerea legislativã pentru declararea zilei de 18 februarie Ziua Primarului. Dacã raportul va fi însusit si de plenul Senatului, initiativa legislativã va deveni Legea pentru declararea zilei de 9 februarie Ziua Alesilor Locali si ziua de 18 februarie Ziua Primarului, modificarea fiind fãcutã de membrii comisiei de specialitate pentru crearea unei egalitãti de tratament între alesii locali si primar, ca reprezentanti alesi ai comunitãt ilor locale.

„Oportunitatea instituirii unei zile nationale dedicate institutiei primarului este datã de importanta, rolul institutiei primarului si atributiilor acestuia, corespunzã toare statutului sãu de reprezentant al comunitãtii locale si al statului, de garant al drepturilor si libertãtilor fundamentale ale cetãtenilor“, argumenteazã, în epunerea de motive, initiatorul proiectului, deputatul UNPR Marian Enache.

Un alt parlamentar, deputatul PPDD de Bârlad Tudor Ciuhodaru, propune, printr-o initiativã legislativã, obligativitatea instalãrii si folosirii butonului de panicã în institutiile si unitãtile de învãtãmânt si sanitare, de stat sau private. Potrivit proiectului, butonului de panicã este dipozitivul destinat alertãrii imediate a autoritãtilor în cazul incidentelor care pot pune în pericol sigurant a elevilor, a profesorilor sau a personalului medical.

Prin acest dispozitiv se poate apela direct dispeceratul unic al serviciilor de urgentã 112 pentru intervent ia rapidã pentru rezolvarea situatilor de risc. În textul propus de Ciuhodaru, institut iile mentionate vor desemna personal autorizat în folosirea butonului de panicã pentru eliminarea posibilitãtii unor alarme false. Potrivit propunerii legislative, constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 100 la 300 de lei fapta persoanei care nu foloseste butonul de panicã desi situatia impune acest lucru pentru descurajarea unui act antisocial.

Proiectul a primit, însã, raport de respingere din partea Comisiei pentru administrat ie publicã, care a apreciat cã acest sistem de comunicare este inoportun din punct de vedere tehnic si functional. „Spre deosebire de apelurile telefonice cãtre 112, butonul de panicã nu permite comunicarea bidirectionalã, lipsa comunicãrii verbale reducând semnificativ eficienta si eficacitatea mãsurii propuse“, au mentionat membrii acestei comisii.

Mai multi deputati PDL, printre care Elena Udrea, Andreea Paul, Claudia Boghicevici, Gheorghe Ialomi- tianu,Cezar Preda, Alin Popoviciu, Mircea Toader, Nicolae Bode, Tinel Gheorghe, Petru Movilã, Mircia Munteanu, Alexandru Nazare, propun ca angajatii florãriilor si cei ai petshop-urilor sã lucreze în zilele de sãrbãtoare legale nelucrãtoare.

Propunere legislativã privind modificarea Codului Muncii prevede cã prevederile referitoare la zilele nelucrãtoare nu se aplicã pentru locurile de muncã care au ca domeniu de activitate comertul cu amãnuntul al florilor, plantelor si semintelor, comertul cu amã- nuntul al animalelor de companie si a hranei pentru acestea, în magazinele specializate. „Întrucât în zilele de 15 august – Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, prima zi si a doua zi de Rusalii, fiind zile onomastice si totodatã prilej pentru oameni de a oferi flori, acestia reprezentând clientii societãtilor ce au ca obiect de activitate desfacerea si vânzarea de flori, este normal ca acestea sã-si poatã desfãsura activitatea legal, realizând astfel de venituri mai mari si totodatã plãtind impozit mai mare statului“, apreciazã initiatorii.

„Conform Codului bunelor maniere si vizitele constituie împrejurãri în care oamenii merg cu flori, iar Anul Nou, 1 si 2 ianuarie, Crãciunul sau Sãrbãtorile Pascale sunt bune ocazii pentru a petrece alãturi de prieteni ori familie“, mai aratã acestia în expunerea de motive.

Deputatii PDL care au semnat propunerea mai precizeazã cã, de asemenea, în zilele declarate sãrbãtori legale intervin si evenimente nedorite precum înmormântãrile pentru care se apeleazã în vederea confectionãrii de jerbe, coroane de flori. „Deoarece acestea nu suferã amânare, trebuie executate când este cerere pentru a elimina riscul pierderii clientilor si diminuarea veniturilor“, conchid semnatarii initiativei legislative.

Sursa: Monitorul de Vaslui

Vezi si

Dezvoltare blocată! Primarii acuză aprobarea cu întârziere a bugetelor și banii puțini

Investițiile din comunitățile de la nivelul județul Vaslui sunt mult întârziate, din cauza lipsei de …