Una dintre cele mai importante modalități prin care inteligența artificială se dovedește benefică este diagnosticarea bolilor mult mai rapid decât o pot face oamenii, iar un nou sistem pentru detectarea potențialilor indicatori ai bolii Alzheimer a atins o acuratețe de aproape 100%.
Prin analiza scanărilor cerebrale prin rezonanță magnetică de la 138 de oameni, noul algoritm a atins o rată de acuratețe de peste 99%. Algoritmul a obținut rezultate mai bune în ceea ce privește acuratețea, sensibilitatea și specificitatea decât metodele existente, arată studiul cercetătorilor.
Metoda a fost capabilă să detecteze semne ale deficitului cognitiv minor (MCI), adică etapa între declinul cognitiv (asociat în mod normal cu procesul de îmbătrânire) și maladia Alzheimer. Deseori, deficitul cognitiv minor nu apare cu simptome fizice care pot fi observate.
Cu toate acestea, deficitul cognitiv minor nu înseamnă mereu neapărat Alzheimer. Însă, acesta este un potențial indicator deosebit de important, potrivit Science Alert.
„Nu sugerăm că un profesionist medical ar trebui să se bazeze 100% pe un algoritm”
Deși analiza manuală a scanărilor cerebrale prin rezonanță magnetică pentru semne ale deficitului cognitiv minor este posibilă, oamenii nu sunt nici pe departe la fel de rapizi sau eficienți precum tehnicile bazate pe învățare automată, care sunt instruite cu baze de date imense, iar apoi aplică toate cunoștințele acumulate asupra altor noi date prin modalități inteligente.
„Procesele moderne permit delegarea analizării imaginilor către mașinării, care pot completa analizele mai repede și cu mai multă precizie”, a spus Rytis Maskeliūnas, profesor de informatică la Universitatea Kaunas de Tehnologie (KTU) din Lituania.
„Bineînțeles, nu îndrăznim să sugerăm că un profesionist medical ar trebui să se bazeze pe un algoritm în proporție de 100%”, a adăugat Maskeliūnas.
„Reușita noastră este acuratețea algoritmului”
Modelul de inteligență artificială evidențiat în acest nou studiu este bazat pe ResNet18, o rețea neurală deja existentă. Sistemul modificat a reușit să separe scanările cerebrale în șase categorii, de la tipuri sănătoase la manifestări complete ale maladiei Alzheimer.
„Deși aceasta nu a fost prima încercare de diagnosticare a formelor timpurii de Alzheimer cu ajutorul unor date similare, reușita noastră este acuratețea algoritmului”, a mai spus Maskeliūnas.
Alzheimer este cea mai frecventă cauză pentru demență din lume, contribuind la aproximativ 70% din cazurile globale. În jur de 24 de milioane de oameni sunt afectați momentan de Alzheimer la nivel global, iar pe măsură ce societățile îmbătrânesc acel număr este așteptat să crească semnificativ.