Un nou studiu a arătat că substanțele ignifuge găsite în aproape fiecare casă din Statele Unite determină șoarecii să nască pui care devin apoi diabetici.
Aceste substanțe ignifuge, numite PBDE, au fost asociate cu diabet în cazul oamenilor adulți. Acest studiu demonstrează că PBDE cauzează diabet la șoareci expuși la substanța chimică numai prin intermediul mamelor.
„Șoarecii au primit PBDE de la mamele lor în timp ce se aflau în uter și în perioada de pruncia prin laptele matern. În mod remarcabil, la vârsta adultă, mult după expunerea la substanțe chimice, femelele au dezvoltat diabet”, a explicat Elena Kozlova, autorul principal al studiului și doctorand în neuroștiință la University din California, Riverside.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.
„PBDE sunt peste tot în casă. Sunt imposibil de evitat”
PBDE sunt substanțe chimice comune pentru orice locuință, acestea fiind adăugate la mobilier, tapițerie și electronice pentru a preveni incendiile. Chimicalele sunt eliberate în aerul pe care oamenii îl respiră în casele, mașinile lor și în avioane, deoarece legătura lor chimică cu suprafețele este slabă.
„PBDE sunt peste tot în casă. Sunt imposibil de evitat”, a declarat dr. Margarita Curras-Collazo, un alt autor al studiului.
Având în vedere asocierea anterioară a acestor substanțe cu diabetul la bărbați și femei, precum și la femeile însărcinate, Curras-Collazo și echipa sa au încercat să înțeleagă dacă aceste substanțe chimice ar putea avea efecte nocive asupra copiilor mamelor expuse. Însă, astfel de experimente se pot face doar pe șoareci.
De ce este acest studiu unic
„Acest studiu este unic, deoarece am testat atât mamele, cât și puii lor pentru toate semnele distinctive ale diabetului prezentat la om. Acest tip de testare nu s-a făcut până acum, în special pe puii de sex feminin”, a explicat Curras-Collazo.
Toți puii au dezvoltat intoleranță la glucoză, niveluri ridicate de glucoză la repaus alimentar, insensibilitate la insulină și niveluri scăzute de insulină în sânge, acestea fiind toate semne distinctive ale diabetului. Mai mult, cercetătorii au descoperit că puii au prezentat niveluri ridicate de „endocannabinoid” (EC) în ficat, acestea fiind molecule asociate cu apetit, metabolism și obezitate.
„Trebuie să aflăm dacă bebelușii expuși la PBDE devin copii și adulți diabetici”
Deși mamele au dezvoltat o anumită intoleranță la glucoză, nu au fost la fel de afectate ca și puii lor, potrivit MedicalXpress.
„Descoperirile noastre indică faptul că substanțele chimice din mediu, precum PBDE, pot fi transferate de la mamă la copii, iar expunerea la acestea în timpul perioadei de dezvoltare timpurie dăunează sănătății. Trebuie să aflăm dacă bebelușii expuși la PBDE atât înainte, cât și după naștere, devin copii și adulți diabetici”, au adăugat cercetătorii.