Uniunea Europeană ar putea impune folosirea unui singur tip de adaptor AC, pentru toate produsele smartphone vândute în spaţiul comunitar

După obligativitatea acceptării conectorului USB-C, legiuitorii UE analizează acum și posibilitatea standardizării unui singur tip de adaptor AC, pentru toate dispozitivele mobile comercializate pe teritoriul UE.

Dacă este votată, noua lege probabil că va elimina în mare parte competiția pe segmentul tehnologiilor de încărcare, toate implementările funcționând după același standard. Inclusiv iPhone-ul celor de la Apple.

Dacă prin adoptarea universală a conectorului USB-C putem scăpa în sfârşit de bătrânul format micro-USB (Micro-B), standardizarea adaptorului de alimentare elimină orice dubii la cumpărarea unui nou smartphone, acesta fiind garantat să funcționeze cu orice adaptor AC pe care îl deții deja, inclusiv funcția de încărcare rapidă. Însă din păcate pentru oricine a cumpărat un iPhone sau tabletă iPad în ultimii ani, măsura înseamnă și că vechile adaptoare bazate pe formatul Lightning devin inutile, acestea nemaifuncționând nici măcar cu noile generații de produse Apple.

Comisia Europeană a efectuat un sondaj privind smartphone-urile vândute în Uniunea Europeană și a constatat că 29% au folosit un conector USB micro-B în 2018. În 2019, 29% dintre dispozitivele vândute au folosit un conector USB-C, în timp ce 21% au folosit Lightning. Legislația este în curs de elaborare, dar nu au fost oferite detalii.

Parlamentarii europeni au votat covârșitor în 2020 pentru un încărcător comun care să indice confortul utilizatorilor și beneficiile pentru mediu. Dacă toate smartphone-urile ar folosi același încărcător, mai degrabă decât să elimine încărcătoarele pe măsură ce utilizatorii migrează între platforme, același încărcător ar funcționa pentru orice dispozitiv. În practică, Apple a exploatat schimbările din legislația europeană prin eliminarea completă a adaptorului AC din pachetul cu accesorii iPhone.

În timp ce măsura are drept scop oficial protejarea mediului înconjurător prin reducerea cantității de deșeuri tehnologice, în realitate doar promovează vânzarea de accesorii opționale, eventual mai scumpe decât cele incluse în pachetul Apple.

Vezi si

Centrul de Excelenţă Vaslui, câștigător al secţiunii Tehnologia informaţiei – juniori la Concursului Naţional de Ştiinţă şi Inginerie RoSEF

Cu proiectul Fire Fighter, realizat de elevii Gherghel Daria Antonia, Sopu Matei Alexandru, Centrul Județean …