APEL… Sângele înseamnã viatã. Mai ales atunci când ai un accident, ajungi la spital si ai nevoie disperatã de sânge. Din pãcate, la nivel national, existã o lipsã acutã de sânge, o adevãratã crizã, iar judetul Vaslui nu face notã discordantã. Pentru a completa rezervele, Centrul de Transfuzie Sanguinã Bârlad va organiza o colectã mobilã de sânge în municipiul Vaslui, pe 19 aprilie, în centrul de recoltare situat pe strada Stefan cel Mare, bl.413.
Spitalele din judetul Vaslui au nevoie, permanent, de sânge. Din pãcate, numãrul donatorilor scade de la an la an. Pentru a încuraja populatia sã doneze sânge, medicii amintesc faptul cã, dincolo de dimensiunea profund umanã, donarea sângelui vine cu avantaje pentru cei care fac acest lucru în mod regulat. Legislatia din România prevede ca orice persoanã care vrea sã doneze sânge sã fie informatã corect, în legãturã cu ceea ce implicã acest act caritabil. Astfel, donatorului de sânge i se va explica, cu exactitate, ce analize i se fac si ce scop au acestea. În plus, donatorul are dreptul de a primi buletinul cu rezultatele analizelor. Dacã ati donat sânge, trebuie sã stiti cã, în fiecare an, aveti dreptul de a efectua un examen radiologic pulmonar, un examen biologic extins si un examen cardiologic, fãrã sã plãtiti. De asemenea, persoanele care doneazã sânge în mod regulat pot primi gratuit un tratament cu fier, în cazul în care se depisteazã cã au deficit de fier, din cauza donãrilor. Donatorii mai primesc 7 tichete de masã în valoare de 9 lei fiecare, o zi liberã de la muncã, atunci când doneazã sânge, precum si decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donãrii, între localitatea de domiciliu sau de resedintã înscrisã în actul de identitate si localitatea unde îsi are sediul institutia la care se efectueazã donarea de sânge. Dacã persoana care doneazã sânge locuieste în zona în care se aflã si centrul de donare, aceasta are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pentru o lunã.
Avantaje pentru sãnãtatea proprie
Donarea de sânge poate salva nu doar viata unei alte persoane, ci și pe cea a donatorului, deoarece aduce cu sine numeroase beneficii pentru sãnãtate. Pentru a putea dona sânge, este necesar ca donatorul sã aibã între 18 si 60 de ani, cel putin 50 de kg si sã nu fi suferit interventii chirurgicale în ultimele 6 luni. Totodatã, tensiunea arterialã trebuie sã fie între 100 si 180 mmHg si nu trebuie sã se afle sub tratament pentru afectiuni precum bolile cardiovasculare, renale, hepatice, endocrine sau psihice. Dacã analizele medicale trebuie efectuate fãrã a consuma în prealabil alimente, în cazul donãrii de sânge este recomandatã o masã usoarã si o hidratare corespunzãtoare. Însã, cu 48 de ore înainte de donare este interzis consumul de alcool si alimente bogate în grãsimi. Prima etapã în procesul de donare este triajul, care constã într-un control medical general. Dupã completarea unui chestionar, sunt mãsurate greutatea si temperatura si are loc un examen clinic cu un medic. Pe lângã recolarea de sânge pentru analizele de laborator de rutinã, în timpul controlului este determinatã grupa de sânge, Rh-ul si este mãsuratã glicemia. Dacã este necesar, se poate efectua si un EKG. Ulterior, de la centrul de donare, pot fi ridicate rezultatele analizelor. Donarea regulatã de sânge ajutã la reglarea tensiunii arteriale si scade riscul producerii infarctului. Cum? Dacã nivelul de hemoglobinã este prea ridicat, donarea scade vâscozitatea sângelui, care este asociat cu formarea de cheaguri, responsabile pentru declansarea atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral. De acest beneficiu profitã în special bãrbatii, deoarece, în cazul femeilor, ciclul menstrual contribuie la subtierea sângelui. Fierul este un mineral esential pentru buna functionarea a organismului, însã, dacã se acumuleazã în organism în cantitate mare, poate face mai mult rãu decât bine. Excesul de fier poate comprima vasele de sânge, atât din inimã, cât si din ficat, favorizând declansarea cirozei. Prin donarea de sânge pot fi eliminate între 225 si 250 mg de fier, ceea ajutã la mentinerea sãnãtãtii vaselor de sânge. La fiecare donare sunt recoltati aproximativ 450 ml de sânge, pe care organismul trebuie sã-i refacã în aproximativ 2-3 sãptãmâni. Sângele este astfel reîmprospãtat, ceea ce stimuleazã imunitatea.
Sursa : https://www.vremeanoua.ro/vasluienii-asteptati-sa-doneze-sange-se-acorda-si-stimulente/