Vasluienii care vor să-și cumpere vechime în muncă vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar

Persoanele care vor o pensie mai mare și care își pot cumpăra vechime în muncă trebuie să se grăbească. Se apropie termenul-limită până la care legea mai permite acest lucru. Ca și cum perioada scurtă de timp pe care o mai au la dispoziție nu era de ajuns, aceste persoane vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare, după ce anul de vechime s-a scumpit în 2023, odată cu majorarea salariului minim pe economie.

Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, adică nu au numărul minim de ani pentru a beneficia de o pensie de stat, mai pot cumpăra vechime și în acest an, până la data de 31 august. Odată cu creșterea salariului minim pe economie, crește și prețul pe care românii trebuie să îl plătească, dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat. Asta după ce contribuția lunară la sistemul public de pensii a crescut de la 638 de lei cât era în 2022, la 750 de lei în 2023.

Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei/ an în 2023. Banii pot fi plătiți toți o dată sau eșalonat și se pot cumpăra până la șase ani de vechime în muncă. În ultimii ani, vasluienii au fost extrem de interesați să cumpere vechime în muncă. Numai în anul 2021, la Casa Județeană de Pensii Vaslui au fost înregistrate 116 contracte pentru cumpărarea de vechime, cu o valoare totală de peste un milion de lei.

Sursa:

Vasluienii care vor să-și cumpere vechime în muncă vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar

Vezi si

Greva de la casele de pensii s-a încheiat

Reprezentanții Blocului Național Sindical împreună cu reprezentanții angajaților din Casa Națională de Pensii Publice au …