Vasluienii vor putea achiziționa și din fonduri europene mașini prin programele Rabla!

Vasluienii care doresc să-și înlocuiască automobilele vechi cu altele noi sau mai puțin poluante, prin programele Rabla, vor putea să le achite și din fonduri europene. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a modificat regulile pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus.

rabla

Ministerul Mediului a modificat ghidul programului Rabla Plus, adăugând noi surse financiare la care pot apela cei interesați să-și cumpere o mașină electrică sau hibrid. Pe lângă prima încasată de la stat, vasluienii care vor să-și schimbe mașina vor putea folosi, ca surse financiare complementare, creditul bancar, leasingul financiar, dar și fondurile europene. Este vorba de banii alocați prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune 2014-2020.

„Ecotichetul se scade din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid, denumit în continuare preț de comercializare, diferența fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii și/sau surse financiare complementare: credite bancare, finanțare în baza unui contract de leasing financiar și/sau din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune 2014-2020”, se arată în documentul emis de Ministerul Mediului.

În același sens, ministerul a modificat și ghidul programului Rabla Clasic, dând posibilitatea celor care au casat o mașină veche să cumuleze prima obținută cu banii europeni atrași prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune 2014-2020”. Finanțarea este asigurată celor care intenționează să achiziționeze o mașină „verde”.

Ministerul Mediului a modificat și modul de calcul a pragurilor emisiilor de CO2 în funcție de care se acordă finanțare de la stat.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus

În cadrul programului Rabla Clasic, doritorii care intenționează să-și înlocuiască mașinile vechi pot cere bani de la stat, cu condiția să caseze un autovehicul mai vechi de opt ani. Ca să fie acceptat, acesta trebuie să fi fost înmatriculat în România. Valoarea primei de casare este de 6.500 lei, exceptând motocicletele, pentru care prima de casare este de 3.500 lei.

La această sumă se mai poate adăuga și un bonus de 2.500 de lei, pentru achiziționarea de autovehicule noi, hibrid sau de 1.000 de lei, dacă este achiziționată o mașină cu motor care generează maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt.

Prin programul Rabla Plus, cei interesați își pot cumpăra mașini noi electrice sau electrice-hibrid. Aceștia pot solicita de la stat, în funcție de caracteristicile tehnice ale autovehiculelor ce urmează să fie cumpărate, ecotichete de până la 45.000 de lei, aproximativ 9.300 de euro. În premieră, prin program se pot cumpăra și motociclete electrice.

Începând din 2020, mașinile cumpărate prin programul Rabla Plus nu vor putea fi vândute în primul an de la cumpărare.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2021/02/vasluienii-vor-putea-achizitiona-si-din-fonduri-europene-masini-prin-programele-rabla/

Vezi si

Profesorii vasluieni intră în grevă de avertisment: timp de două ore, nu vor intra la ore!

GREVĂ… Sindicaliștii din învățământ au anunțat că, începând de mâine, vor intra în grevă de …