Zece lucruri din casă pe care trebuie să le arunci, dacă nu vrei să te îmbolnăveşti

Ştiaţi că, pe lîngă medicamentele şi alimentele expirate, pe care le evităm cu toţii, avem în casă o sumedenie de alte obiecte folosite zilnic, care ne pun sănătatea în pericol? Iată cele mai periculoase zece obiecte din casă:

1. Pernele vechi. Ştiaţi că o pernă nouă îşi va dubla greutatea în primii trei ani de utilizare din cauza prafului şi acarienilor? Pentru a verifica dacă perna se mai află în perioada de valabilitate, pliaţ-o în două. Dacă perna revine la forma iniţială, fără ajutorul vostru, o mai puteţi păstra, iar dacă rămîne în poziţia în care aţi pliat-o, e momentul s-o aruncaţi. Sau să mergeţi imediat cu ea la o curăţătorie.
2. Aspiratorul. Nu e vorba de unul nou, ci de unul care v-a slujit cinci-şase ani. Chiar dacă mai este funcţional, nu înseamnă că nu este periculos pentru sănătate. După aproximativ şase ani, aspiratorul trebuie înlocuit. Mai multe studii arată că un aspirator vechi face mai mult rău decît bine, fiind responsabil pentru răspîndirea alergenilor, prafului şi bacteriilor.
3. Maşina de spălat. În timp ce noi asociem maşina de spălat cu hainele curate şi dezinfectate, unele studii demonstrează că aceasta poate conţine milioane de bacterii extrem de periculoase pentru sănătate. Iar programele de scurtă durată, cu spălare la temperaturi sub 40 de grade Celsius nu sînt capabile să le distrugă. Aşadar, chiar dacă este funcţională, o maşină de spălat haine trebuie înlocuită la fiecare 10-11 ani.
4. Saltelele paturilor din casă. Pînă şi o saltea de calitate superioară trebuie să fie schimbată la zece ani. Dacă pe suprafaţaa acesteia încep să apară denivelări chiar şi mai înainte, e cazul s-o înlocuiţi cu alta nouă. Pe lîngă durerile de spate provocate de denivelari, salteaua poate declanşa apariţia diverselor alergii, din cauza acarienilor, prafului si particulelor de ţesut uman care se acumulează în interior.
5. Covoarele vechi. Cele mai periculoase pentru sănătate sînt considerate covoarele de baie. Pentru a preveni riscul îmbolnăvirii, înlocuiţi covoraşele de baie la fiecare cinci ani.

6. Prosoapele de baie. Trebuie aruncate după cel mult cinci ani de utilizare, mai ales dacă nu sînt spălate în mod regulat în apă fierbinte, la temperatura de 90 de grade. Prosoapele vechi pot transmite numeroase infecţii. Aruncaţi la gunoi şi prosoapele de bucătărie, dacă le-aţi folosit mai mult de doi ani.
7. Tocătoarele de bucătărie (fundişoarele). Cele din lemn trebuie înlocuite obligatoriu anual. Cele din plastic pot fi păstrate cel mult trei ani sau vor fi schimbate atunci cînd au urme lăsate de lama cuţitului. Anume în aceste “zgîrîieturi” îşi fac cuib o sumedenie de microbi şi bacterii periculoase pentru sănătatea noastră.
8. Periuţa de dinţi. Este un obiect folosit zilnic, care ar putea să ne pună sănătatea în pericol, dacă e prea veche. Trei luni este perioada maximă de valabilitate a unei periuţe de dinţi folosite. După expirarea acestei perioade, ea devine responsabilă pentru apariţia multor infecţii bucale, cauza fiind numărul crescut al bacteriilor din perii obiectului destinat igienizării orale.
9. Rimelul pentru gene. Multe doamne consideră că rimelul expiră atunci cînd se usucă. Total greşit! După desigilare, rimelul mai este valabil aproximativ patru luni. Un rimel expirat poate provoca iritaţii ale ochiului, ducînd la inflamaţii, mîncărime şi chiar la conjunctivită.
10. Produsele de îngrijire a tenului (cremele, loţiunile tonice şi demachiantele). Trebuie aruncate, daca le-aţi desigilat în urmă cu mai bine de şase luni. În caz contrar, riscaţi ca o parte dintre ingredientele active din compoziţia acestora să provoace alergii şi iritaţii de piele neplăcute şi greu de tratat.

Vezi si

Cum revenim la normal după sărbătorile de Paște

Cu toții știm că sărbătorile pascale vin cu anumite obiceiuri culinare și diverse tradiții pe …