Mai multe persoane din municipiul Vaslui nu și-au prestat orele de muncă în interes local. Este vorba despre 77 de părinți, care prin sentințe civile au fost obligați să lucreze între 20 şi 40 de ore lunar, pentru fiecare copil pentru care s-a instituit măsura plasamentului. În anul 2020, un număr de 500 de copii din județul Vaslui au fost separați de familii. Cauzele principale pentru separarea copiilor au fost abuzurile, neglijența, sărăcia, exploatarea etc.
Consilul Local (CL) Vaslui va aproba în ședința din această săptămână planul de acțiuni sau lucrări de interes local pentru anul 2022. Planul se întocmește pentru repartizarea orelor de muncă prevăzute în sarcina beneficiarilor de venit minim garantat şi părinţilor apţi de muncă pentru ai căror copii a fost instituită măsura plasamentului. Planul de acţiuni sau de lucrări de interes local se aprobă anual prin Hotărâre a CL Vaslui.
Conform legislației în vigoare, venitul minim garantat este un beneficiu de asistenţă socială, iar pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore, apte de muncă, din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local.
De asemenea, potrivit actualei legislații, Comisia pentru protecţia copilului sau, după caz, instanţa care dispune plasamentul copilului, ca măsură de protecţie specială, stabileşte, dacă este cazul, şi cuantumul contribuţiei lunare a părinţilor la întreţinerea acestuia, în condiţiile stabilite de Codul civil. Dacă plata contribuţiei la întreţinerea copilului nu este posibilă, instanţa obligă părintele apt de muncă să presteze între 20 şi 40 de ore lunar pentru fiecare copil, acţiuni sau lucrări de interes local, pe durata aplicării măsurii de protecţie specială, pe raza administrativ-teritorială în care are domiciliul sau reşedinţe.
În anul 2021 au fost efectuate, în baza planului de acţiuni sau lucrări un număr mediu lunar de 1020 ore de muncă ( în medie 57 beneficiari de venit minim garantat apţi de muncă lunar).
„Direcţia de Asistenţă Generală şi Protecţia Copilului Vaslui în anul 2021 ne-a transmis un număr de 77 beneficiari, obligaţi prin sentinţe civile, să presteze între 20 şi 40 de ore lunar pentru fiecare copil pentru care s-a instituit măsura plasamentului, acţiuni sau lucrări de interes local, pe durata aplicării măsurii de protecţie specială. Niciunul dintre cei 77 de părinţi nu şi-a executat această obligaţie, aspect ce a fost adus la cunoştinţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui”, a spus Dimitriu Oană, directorul Direcției de Asistență Socială Vaslui.
Pandemia de coronavirus a provocat creșterea semnificativă a intrărilor de copii din județul Vaslui în sistemul rezidențial de îngrijire sau în plasament la asistenții maternali. Dacă în anul 2019 au intrat în sistemul de îngrijire alternativă 300 de copii, în anul următor presiunea a crescut și au intrat în sistem 500 de copii. Cauzele principale pentru separarea copiilor de familii sunt abuzurile, neglijența, sărăcia, exploatarea etc.