duminică, 6 octombrie , 2024

Ziua împăduririi naţionale

De la preşcolari şi elevi şi până la vârstnici, bârlădenii sunt invitaţi să ia parte, mâine, la cea mai mare acţiune de împădurire organizată la nivel naţional. Peste 1.000 de puieţi de tei, stejar, frasin şi salcâm vor fi plantaţi în diferite zone, în cadrul campaniei „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”.

impaduriri

 

Începând cu 2011, când a fost demarată iniţiativa naţională de împădurire bazată pe voluntariat „Plantăm fapte bune în România”, anual, în cel de-al doilea weekend din noiembrie, populaţia este chemată să planteze arbori pe terenuri publice neproductive aflate în situaţii dificile (suprafeţe agricole degradate, afectate de alunecări sau în pericol de deşertificare). În acest an, „Ziua împăduririi naţionale” pică pe 12 noiembrie, zi în care municipalitatea bârlădeană se va alătura campaniei „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”. Autorităţile şi-au propus să planteze cu ajutorul voluntarilor peste 1.000 de puieţi din speciile salcâm, tei, frasin şi stejar, puşi la dispoziţie de Ocolul Silvic.

„În acest an, Primăria Bârlad, prin Serviciul Sere – Spaţii Verzi, vrea să alinieze la această amplă acţiune şi să dea un plus de putere cu ajutorul voluntarilor. În primă fază, am contactat asociaţiile de proprietari din oraş, 12 dintre ele răspunzând apelului nostru de a planta pomi cu ajutorul cetăţenilor. Este vorba despre asociaţiile 1, 4, 6, 10, 16, 17A, 20, 21, 22, 24, 28, 33 şi 35, care vor planta 300 de arbori în spaţiile verzi din jurul blocurilor. Totodată, am făcut apel la unităţile de învăţământ din oraş pentru a se implica. Opt dintre ele au răspuns favorabil şi vor participa la plantarea a 250 de puieţi. Este vorba despre grădiniţele 4, 8, 9 şi 11, Şcoala «Iorgu Radu», Şcoala «George Tutoveanu», Şcoala «Stroe Beloescu», unde se vor sădi 110 puieţi, şi Colegiul Tehnic «Alexandru Ioan Cuza», unde se vor planta 100 de arbori. Evident, atât voluntarii din asociaţiile de proprietari, cât şi preşcolarii, elevii şi profesorii vor fi coordonaţi de câte un reprezentant al Serviciului Spaţii Verzi”, a declarat Olga Ungureanu, şefa Serviciului Gospodărie Comunală şi Locativă din cadrul primăriei.

Alţi 500 de arbori vor fi plantaţi prin Serviciul Sere – Spaţii Verzi, tot pe bază de voluntariat, la locurile de joacă din oraş, în spaţiile verzi adiacente parcărilor şi în parcuri (completare goluri). Pentru ca totul să decurgă cât mai uşor, gropile necesare vor fi săpate astăzi de angajaţii Serviciului Sere, urmând ca voluntarii care vor participa la acţiunea de sâmbătă să ajute doar la sădirea puieţilor. În cazul în care vremea va fi ploioasă şi nu se vor putea planta toţi arborii, acţiunea va continua pe parcursul săptămânii viitoare.
„Cei care vor să participe pot lua legătura cu mine sau cu reprezentanţii primăriei, pentru a le pune la dispoziţie puieţi pentru zona în care locuiesc. Noi sperăm să vină cât mai mulţi voluntari şi să acoperim suprafeţele verzi cu cât mai multă vegetaţie. Prin această amplă acţiune de plantare, ne dorim să conştientizăm populaţia cu privire la protecţia mediului şi să îmbunătăţim calitatea aerului care, în ultimul timp, are de suferit ca urmare a creşterii numărului de maşini şi de suprafeţe betonate”, a completat şefa Serviciului Gospodărie Comunală.
Ultima acţiune de împădurire desfăşurată în Bârlad a avut loc în primăvara anului 2015, când s-au plantat 1.000 de puieţi în zona de vest a Grădinii Publice. În acest moment, Bârladul se încadrează în normele europene privind spaţiile verzi, care prevăd o suprafaţă de 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor, iar oraşul dispune de 31 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

Sursa:obiectivvaslui.ro

Vezi si

Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului ”Fata cu cercel de perlă”

Oamenii de ştiinţă cred că au descifrat secretul din spatele faimosului tablou “Fata cu cercel …