Ziua Națională, sărbătorită la Vaslui

Cu ocazia Zilei Naționale a României la Vaslui a fost organizată o amplă manifestare dedicată acestei sărbători a neamului. În afara ceremonialului religios, susținut de un sobor de 16 preoți, a nelipsitelor alocuțiuni și a obișnuitelor depuneri de coroane, a fost organizată și o amplă paradă militară la care au asistat sute de vasluieni.

1 dec

 

Sute de vasluieni, cei mai mulți însoțiți de copii, au asistat ieri la manifestările prilejuite de această sărbătoare națională, mulți dintre ei atrași de parada militară. La manifestare au fost prezenți parlamentari, reprezentanți ai partidelor politice. Acțiunea a debutat cu o slujbă religioasă în memoria martirilor neamului, ținută de un sobor de 16 preoți în frunte cu protopopul Vasluiului, preotul Adrian Chirvasă.
După ce primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a făcut un scurt istoric a evenimentelor care au dus la apariția statului unitar român, iar Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a reamintit celor prezenți însemnătatea Zilei Naționale a României, reprezentanții Instituției Prefectului Județului Vaslui au dat citire declarațiilor oficiale din partea ministrului Administrației și Internelor, și, respectiv prim ministrului Dacian Cioloș.
A urmat depunerea de coroane din partea instituțiilor statului, a structurilor din subordinea MAI și MApN, a asociațiilor de veterani de război sau a eroilor Revoluției, a partidelor politice, dar și a instituțiilor deconcentrate ori a societăților de utilitate publică din municipiul Vaslui. Poate cel mai emoționant gest a fost făcut de zeci de elevi vasluieni, unii dintre ei îmbrăcați în costume naționale, care au depus flori pe soclul statuii lui Ștefan cel Mare care domină centrul civic a municipiului Vaslui.
A urmat parada militară, mult așteptată de vasluieni. Publicul vasluian a avut ocazia să urmărească defilarea detașamentului MApN constituit din efective și tehnică militară specifică unităților din garnizoanele Bârlad și Huși, a unităților MAI, a SRI, Penitenciarului Vaslui, a Poliției Române și a celei locale. Coloana, care număra peste 300 de militari, polițiști, funcționari publici cu statut special sau polițiști locali și 60 de mijloace auto, era întinsă pe o lungime de peste un kilometru, trecerea acesteia prin centru orașului durând aproape o oră.
Ulterior paradei, mijloacele auto și tehnice, incluzând cele de decontaminare chimică și aruncătoare de rachete,aparținând unităților militare din Huși și Bârlad, echipamentele Poliției de Frontieră, ori a SRI, dar și utilajele de intervenție ale ISU Vaslui, incluzând scara de lucru la înălțime, barca penumatică și scafandrii pentru salvarea victimelor din apă, fraza de zăpadă ori ambulanțele SMURD, au putut fi admirate îndeaproape de public în cadrul unei expoziții organizate în parcarea de la marginea orașului Vaslui.
Sursa:estnews

Vezi si

Profesorii vasluieni intră în grevă de avertisment: timp de două ore, nu vor intra la ore!

GREVĂ… Sindicaliștii din învățământ au anunțat că, începând de mâine, vor intra în grevă de …