miercuri, 8 februarie , 2023

Zootehnia este în colaps! Dispar animalele din satele Vasluiului! Tinerii preferă străinătatea

Creșterea animalelor este o îndeletnicire pe cale de dispariție în satele județului Vaslui. Pe de o parte, populația a îmbătrânit și nu mai poate ține animale, iar pe de altă parte tinerii preferă să plece la muncă în străinătate, unde câștigurile sunt mult mai rapide. Practic, fără forță de muncă și ajutor din partea statului, sectorul zootehnic nu are nicio șansă de supraviețuire.

Diminuare numărului de animale din județul Vaslui are loc în condițiile în care UAT-urile de la nivel local dispun de suprafețe de pășuni, care ar asigura hrana pentru aceste efective.

„O supun cu regret, la noi în comună efectivul de animale a scăzut cu circa 25% față de acum 10 ani. Fermierii pasionați și cu dragoste de animale le-au păstrat. Din păcate, sunt puțini. Populația este îmbătrânită, iar tinerii au plecat în străinătate. Munca la animale este zi lumină, iar tinerii nu mai sunt dipuși să crească animale. Sunt atrași de câștiguri imediate. Lipsește forța de muncă din domeniu”, a spus Vasile Novac, primarul comunei Ivănești.

De altfel, fermierii locali au avertizat că în maxim 10 ani, sectorul zootehnic va dispărea din județul Vaslui. Aceasta este prognoza pesimistă a specialiștilor în creșterea animalelor, care nu mai văd niciun viitor în acest domeniu.

Citește mai mult: https://estnews.ro/2022/11/22/zootehnia-este-in-colaps-dispar-animalele-din-satele-vasluiului-tinerii-prefera-strainatatea/

Vezi si

În „Săptămâna verde”, preșcolarii și elevii vor derula activități de protejare a mediului

Din acest an școlar, preșcolarii și elevii, coordonați de educatoare, învățătoare și profesori, vor putea …