sâmbătă, 4 decembrie , 2021

10.000 de şoferi cer anularea timbrului de mediu

Scandalul timbrului de mediu e departe de a se fi încheiat. Nemulţumiţi de taxele mari pe care trebuie să le plătească începând cu 15 martie 2013, mii de şoferi din toate colţurile ţării s-au alăturat avocatului Marius Coltuc, în demersul acestuia de a anula taxa.

06-masini-01_6388174a0d

Peste 10.000 de oameni din toate zonele ţării au accesat într- o lună site-ul jos timbrudemediu.info şi au semnat petiţia de anulare a taxei. “Oamenii au reacţionat pozitiv şi am reuşit să strângem într- un timp scurt 10.000 de semnături. Am depus o petiţie la Uniunea Europeană, pentru că această taxă este un abuz”, ne-a declarat avocatul Marius Coltuc. Pentru ca petiţia să poată fi înaintată Parlamentului este nevoie de 100.000 de semnături, adunate dintr-un sfert din judeţele ţării, cu un minimum de 5.000 de semnături strânse pe fiecare judeţ, motiv pentru care semnatarii petiţiei se gândesc să organizeze în perioada următoare un protest.

Când se plăteşte timbrul de mediu?

Timbrul de mediu a intrat în vigoare, potrivit OUG nr. 9/2013, la data de 15 martie 2013. Taxa se plăteşte o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere a maşinii. Acest bir nu se achită dacă autoturismul a fost moştenit sau câştigat prin partaj, precum şi dacă autovehiculul este unul hibrid sau electric. De ce e contestat timbrul de mediu? Pentru că noua formulă de calcul duce la o creştere medie a taxei pentru cumpărătorii maşinilor Euro 3 şi 4. În schimb, cei care vor achiziţiona maşini Euro 1, Euro 2 şi non-euro, care sunt mai poluante, vor plăti o taxă auto la un nivel mai mic decât cel de până acum.

Vezi si

Studiu Leo Burnett | Când vine vorba despre vaccinarea împotriva Covid-19, există, într-adevăr, doar două Românii?

În contextul unor dezbateri tot mai aprige duse de cei pro- și anti-vaccinare împotriva Covid-19, …