sâmbătă, 4 decembrie , 2021

Politicienii NU vor uniforme școlare pentru elevi. Crezi că greșesc?

Aleșii din comisia de învâțământ a Camerei Deputaților nu sunt de acord cu introducerea obligativității uniformelor școlare.

elevi_c0e113cadf_8509181df6_717f10e1bb

Iniţiativa legislativă potrivit căreia „purtarea ţinute şcolare este obligatorie” pentru şcolile primare, gimnazii şi licee a fost respinsă, marţi, de comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.

„Când eram elev şi ieşeam în oraş aveam un disconfort din cauza matricolei. Eram identificat ca un deţinut de drept comun. Care sunt criteriile după care aţi judecat? Şi de ce v-aţi oprit la liceu, de ce nu v-aţi dus şi la universitate? E o anomalie”, a declarat deputatul PSD Ion Eparu.

Social-democraţii au făcut front comun împotriva proiectului împreună cu liberalii.

„Când eram şoim al patriei, aveam o uniformă pe care mama o tot spăla. E bine să ai trei, patru, cinci unoforme. E o problemă de igienă. O uniformă gen Kim Ir-Sen, ceea ce a copiat tovarăşul Nicolae Ceuşescu nu aduce nici un beneficiu”, a declarat deputatul PNL Ştefan Băişanu.

Însă nu toți deputații s-au declarat împotriva acestei idei. Au existat și voci, mai puține este adevărat, care au susținut că elevii ar trebui să vină la cursuri purtând uniforme.

„Şcolile au nevoie de uniforme. Se impune şi acest moment. Nu este vorba despre o dictatură a uniformelor. Această măsură va micşora diferenţa de clasă socială şi în acelaşi timp îi poate apropia mai mult pe elevi de şcoală”, a precizat deputatul PNL Traian Dobrinescu.

„Şcolile se transformă uneori în paradă a modei. Se ajunge la anumite frustrări pentru copii. Nu sunt de acord cu o uniformă identică pentru toată ţara, dar dacă şcolile pot decide, atunci sunt de acord”, a fost punctul de vedere al udemeristului Odon Szabo.

Democrat-liberalii au încercat la rându-le să-i convingă pe membrii comisiei de necesitatea purtării uniformei, însă propunerea a fost respinsă cu cinsprezece voturi la cinci, ultimul cuvânt în privinţa iniţiativei legislative urmând să-l aibă plenul Camerei Deputaţilor.

Vezi si

Studiu Leo Burnett | Când vine vorba despre vaccinarea împotriva Covid-19, există, într-adevăr, doar două Românii?

În contextul unor dezbateri tot mai aprige duse de cei pro- și anti-vaccinare împotriva Covid-19, …