1. Pentru ca să plouă, mai întâi trebuie ca umiditatea să se condenseze în atmosferă și să se transforme în nori. Picăturile de ploaie se formează de obicei în jurul unor mici particule de praf.
2. Dimensiunea celor mai mari picături de ploaie nu poate depăși 6-7 mm. Dacă picătura este mai mare, va ajunge jos în câteva picături mai mici.
3. În timpul unei furtuni medii tipice, din nori se revarsă aproximativ 300-400 de ori mai multă apă decât în timpul unei ploi obișnuite.
4. Ploaia nu este placul tuturor animalelor. Veverițele cu fălci, de exemplu, după ce simt că se apropie ploaia, se ascund imediat, în timp ce scot sunete amuzante.
5. Cea mai lungă ploaie din istoria observațiilor, înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness, a durat aproximativ 247 de zile. A căzut în Hawaii, pe insula Kauai, în perioada 27 august 1993 – 30 aprilie 1994.
6. În unele regiuni ale deșertului Atacama, nu a fost ploaie în întreaga istorie a observațiilor, iar aceasta este mai mare de 400 de ani.
7. În multe țări, ploaia este întotdeauna o binecuvântare. În Botswana, cuvântul „ploaie” și „salut” este același.
8. Cea mai puternică ploaie din lume a fost înregistrată pe 27 noiembrie 1970 în Guadelupa, în Marea Caraibelor. Intensitatea sa a fost de 3,8 cm de precipitații pe minut.
9. Cea mai ploioasă țară din lume poate fi numită Columbia. Recordul a fost de 13,3 metri pe an.
10. Temperatura norilor de ploaie este de obicei puțin sub 0 ° C. Cristalizând la temperaturi negative, precipitațiile devin grele și cad, iar în procesul de cădere, se topesc și se transformă din nou în picături.
11. Pe planeta Venus, plouă cu acid sulfuric, dar datorită temperaturilor de aici, aceasta se evaporă în atmosferă înainte de a ajunge la suprafață.
12. Un curcubeu poate fi observat prin refracția razelor de soare care trec prin picăturile care cad.
13. Relativ recent, Marea Britanie a abolit o lege veche conform căreia meteorologii puteau fi amenințați cu pedeapsa cu moartea pentru o prognoză meteo incorectă. Dar, în practică, această lege nu a fost niciodată aplicată.
14. Ne protejăm de ploaie cu umbrele. Dar umbrelele au fost de fapt inventate pentru a fi protejați de soare.
15. În analele Veliky Novgorod se menționează că în 1228 a plouat aproape în fiecare zi pe tot parcursul sezonului cald, aproximativ șase luni.
16. Meteorologii spun că cele mai mari picături de ploaie cad pe Insulele Marshall. Acolo, au aproape întotdeauna o dimensiune apropiată de cea limitativă.
17. Cel mai ploios oraș din Europa nu este Londra sau Sankt Petersburg, ci Bruxelles, capitala Belgiei. Belgia însăși este cea mai umedă țară europeană.
18. Există o alergie la ploaie. Reacția alergică este cauzată totuși nu de apă în sine, ci de polen și oligoelemente conținute în apa de ploaie.
19. În trecut, pe Marte tot a plouat cu apă. Dar asta a fost cu mult timp în urmă, iar acum apa de pe planeta roșie este păstrată doar sub formă de gheață.
20. Prognoza meteo a fost inventată atunci când proprietarul unui post de radio american a fost prins într-o ploaie bruscă și s-a întrebat cum ar putea să o evite.
21. În SUA, în Weinsburg plouă în fiecare an pe 29 iulie de mai bine de o sută de ani.
22. De fapt, ploaia nu are miros. Mirosul pe care îl simțim este cauzat de cianobacterii, care aduc apa de ploaie.
23. Ploaia acidă este una dintre problemele grave ale ecologiei moderne. Aceasta poate distruge nu numai insecte, pești și amfibieni, ci și bacterii.
24. Prezența ploii este confirmată pe Titan, luna lui Saturn. Acolo este foarte frig, dar la suprafața sa sunt râuri, lacuri și mări din metan lichid și etan.
25. Cele mai mari precipitații înregistrate în Europa s-au înregistrat în Germania în 1920. Intensitatea precipitațiilor a fost de 1,5 cm pe minut.
26. Două așezări concurează pentru titlul de cel mai ploios oraș din lume – Cherrapunji în India și Buenaventura în Columbia. Și acolo, și acolo, în fiecare an, cantitatea de precipitații ajunge aproape de record.
27. În atmosfera inferioară a uriașilor gazoși precum Jupiter, potrivit oamenilor de știință, poate ploua, și nu cu apă, ci din neon lichid.
28. În medie, aproximativ 0,5 trilioane de tone de apă cad anual pe Pământ sub formă de ploaie și zăpadă.
29. Pentru a se forma, norii de ploaie au nevoie de aer umed. Prin urmare, acești nori apar doar deasupra corpurilor mari de apă, unde aerul este saturat de umiditate.
30. Datorită ploii a fost inventat jocul Darts. Din cauza ploii abundente, competiția arcașilor a trebuit întreruptă, iar participanții au început să arunce săgeți către țintă, din plictiseală.
31. În Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhabi, a fost realizat singurul experiment de succes din lume pentru a induce în mod artificial ploaia. Dar s-a dovedit a fi prea costisitor pentru a folosi această tehnologie pentru a provoca ploaie în ținuturile aride.
32. Multe regiuni ale Pământului care primesc precipitații în exces în timpul sezonului ploios, în următorul sezon uscat, suferă de o lipsă acută de apă și secetă.
33. Pe exoplaneta OGLE-TR-56 b, situată în constelația Săgetător, la o distanță de aproximativ 4900 de ani lumină de Soare, este posibilă să cadă ploaie din fier. Temperatura de suprafață a OGLE-TR-56 b este de aproximativ 1700 ° C.
34. Expresia „ploaie intermitentă” din prognoza meteo înseamnă că precipitațiile nu vor dura mai mult de 3 ore. Dar pot dura 15 minute sau o oră sau două.
35. Doar din câteva tipuri de nori poat e cădea ploaia. În total, norii sunt foarte diferiți și nu toți pot provoca precipitații.
Sursa: https://calatorul.net/35-de-lucruri-interesante-si-mai-putin-cunoscute-despre-ploaie/