69 de cazuri de gripã înregistrate în judet în ultima sãptãmânã

În judetul Vaslui, peste 2500 de persoane au ajuns în ultima sãptãmânã la medic cu simptomele specifice virozelor, pneumoniei sau gripei. Cele mai multe îmbolnãviri în perioada 10 – 16 februarie sunt virozele respiratorii. Sinteza Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui aratã, pentru intervalul citat , 2150 de cazuri diagnosticate de viroze preponderent la copii si persoanele adulte active si 377 cazuri de pneumonie, pe aceleasi categorii de persoane. În privinta gripei s-au înregistrat 69 de cazuri, cu 15 cazuri mai multe decât în sãptãmâna precedentã.

gripa-300x223

Potrivit raportãrii fãcutã cãtre DSP Vaslui de spitalele si medicii specialisti din judet, în sãptãmâna 10-16 februarie, au fost luate în evidentã 69 de cazuri de gripã sezonierã. Cazurile au fost diagnosticate pe baza simptomatologiei prezentate si nu în urma analizelor de laborator. Este vorba despre pacienți din grupele de vârstã 0-1 an (un caz), 2-4 ani (6 cazuri), 5-14 ani (26 cazuri), 15-49 ani (29 cazuri), 50-64 ani (4 cazuri) si peste 65 ani (3 cazuri). 48 dintre acesti bolnavi au fost internati si îngrijiti de medicii specialisti de la Boli Infectioase. Cele mai multe internãri au fost consemnate la grupele de vârstã 15-49 ani (23 cazuri) si 5-14 ani (15 cazuri). În ceea ce priveste bolnavii diagnosticati cu infectii respiratorii, în acelasi interval de timp, medicii din judet s-au confruntat cu 2.150 cazuri de viroze, dintre care 82 au fost spitalizate, si cu 377 pneumonii, dintre care 148 au fost spitalizate. Pentru sezonul rece 2019-2020, Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui a solicitat la Ministerul Sãnãtãtii un numãr de 52.932 doze de vaccin antigripal, însã i-au fost repartizate 37.880 de doze, aproape toate fiind administrate în teritoriu, în cabinetele mediclilor de familie si în spitale.

Cum evitãm îmbolnãvirea?

Mãsurile de igienã personalã, precum spãlarea cu apã si sãpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strãnut sau tuse sunt esentiale pentru prevenirea îmbolnãvirilor prin afectiuni respiratorii, si în special prin gripã. Mai mult decât oricând, este nevoie sã respectãm un regim de viatã sãnãtos. Asta înseamnã cã trebuie sã avem o alimentatie bogatã în proteine, legume si fructe, odihnã si miscare (adicã mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse). Toate aceste mãsuri vor ajuta sã ne mentinem un organism mult mai rezistent în fata virusurilor. Specialistii ne recomandã sã evitãm deplasãrile în locuri aglomerate care pot crea premisele îmbolnãvirii sau aparitiei complicatiilor afectiunilor existente, mai ales dacã avem o vârstã înaintatã sau ne confruntãm cu afectiuni cronice cardiace si respiratorii.

Vezi si

Vești bune pentru vasluienii care au programate nunți în perioada următoare

RELAXARE… Luna iulie aduce noi măsuri de relaxare a restricțiilor, iar printre pincipalele evenimente vizate …