ALERTĂ METEO de ploi torenţiale pentru următoarele două zile pentru toată ţara. Precipitaţii mixte şi brumă la munte

ANM a emis o informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ, valabilă în toată ţara până pe 9 mai, la ora 23.00.

cod_galben_si_port_27938300

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată în majoritatea regiunilor țării, valabilă începând de duminică, ora 16:00, până marți, la ora 23:00. În intervalul menţionat vor fi perioade de timp, îndeosebi pe parcursul după-amiezelor și al serilor, în care instabilitatea atmosferică  va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, estul și centrul țării, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

În noaptea de marți spre miercuri (9/10 mai) și în cursul zilei de miercuri (10 mai), vremea va deveni rece, temporar va ploua în jumătatea de sud-est a țării, la munte precipitațiile vor fi mixte, iar dimineața, mai ales în nordul și centrul țării, local se va produce brumă.

INHGA: Debitele râurilor, în creștere în următoarele șapte zile

Debitele medii zilnice ale râurilor din țară vor fi în general în creștere, în următoarele șapte zile, din cauza precipitațiilor prognozate și propagării, relevă prognoza hidrologică pentru râurile din România publicată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), pentru intervalul 7 mai, ora 7:00 – 13 mai, ora 7:00.

În ultimele două zile ale intervalului debitele vor fi în creștere doar prin propagare și numai pe cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor mari.

Hidrologii precizează că sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri semnificative de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din nordul, vestul și centrul țării, tot în ultimele două zile ale intervalului, ca urmare a precipitațiilor prognozate sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.

Potrivit INHGA, debitul fluviului Dunărea la intrarea în țară, pe secțiunea Baziaș, va fi staționar în următoarele două zile, apoi în scădere până la valoarea de 6.900 metri cubi/secundă, dar cu o tendință de creștere la sfârșitul intervalului, situându-se însă sub media multianuală a lunii mai, de 7.250 m.c/s.

În aval de Porțile de Fier, debitele Dunării vor fi în creștere, exceptând partea a doua a intervalului când vor fi în ușoară scădere pe sectorul Gruia — Corabia.

Vezi si

Programul Euro 200 continua si in acest an

Ministerul Educației continuă și în acest an programul social Euro 200, program care oferă posibilitatea …