Alimentaţie eco

La Primăria Vaslui a avut loc, ieri, a opta sesiune de lucru din cadrul proiectului Urbact „Alimentaţie sustenabilă în comunităţile urbane”. Până în prezent, în toate ţările participante au mai avut loc şapte întâlniri de lucru, ultima vizită urmând să se organizeze în Grecia. Seminarul transnaţional de la Vaslui se desfăşoară în perioada 17-19 septembrie 2014, cu participarea partenerilor de proiect din Amersfort (Olanda), Atena (Grecia), Bristol (Anglia), Bruxelles (Belgia), Goteborg (Suedia), Lyon (Franţa), Mesina (Italia), Oslo (Norvegia), Ourense (Spania) şi Vaslui.

proiect-primarie-alimentatie-300x160


Proiectul „Alimentaţie sustenabilă în comunităţile urbane” vizează impactul asupra mediului înconjurător la toate nivelurile lanţului alimentar, reducerea cantităţii de alimente irosite şi căutarea de soluţii la faptul că oamenii s-au înstrăinat de originea alimentelor pe care le consumă. Iniţiatorii încurajează consumatorii să aleagă un regim alimentar de provenienţă locală, mai sănătoasă, iar dacă este posibil, se va încerca implicarea acestora în producţie.


Perioada de desfăşurare a proiectului este mai 2012 – aprilie 2015. Proiectul urmăreşte trei obiective: creşterea producţiei urbane de produse alimentare durabile (fructe, legume, preparate locale), distribuirea produselor alimentare şi educaţia consumului, care analizează mijloacele prin care oamenii pot fi determinaţi să se bucure de alimente sănătoase să aprecieze producţia locală de bună calitate.


Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a salutat invitaţii din ţările partenere la proiect, menţionând că toate etapele de la Vaslui se vor desfăşura conform programului stabilit: „Proiectul a început în anul 2012, am participat la dezbaterile de la Bruxelles, apoi au continuat etapele din Italia şi Franţa, unde au participat colegii noştri. V-am aşteptat cu drag la Vaslui şi am convingerea că vă veţi simţi bine la noi. Acest lucru nu se va întâmpla fără aportul celorlaţi colegi care ne-au fost alături, printre care se numără grupul local de sprijin şi viceprimarii Sorin Radu şi Daniel Neacşu. Este soare la Vaslui, nu va ploua, iar toate întâlnirile cu fermierii, oamenii de afaceri, comercianţii se vor desfăşura conform programului”.


În următoarele trei zile, partenerii din ţările europene se vor întâlni cu membrii grupului local de sprijin din cadrul reţelei tematice a proiectului. Este vorba despre producători de legume, fructe, miere de albine, producători de vin de la nivelul judeţului Vaslui. După ce vizitele în cele nouă ţări vor fi finalizate, la conferinţa de închidere a proiectului se vor desprinde concluziile privind alimentaţia din centrele urbane monitorizate

.

Vezi si

Serbarea Florilor la Vaslui

Cea de a 8-a editie a Serbarii Florilor va incepe vineri, 17 mai de la …