Cum a ajuns Serviciul de Ambulanţă Vaslui cu conturile poprite, din cauza amenzilor pentru rovinietă, deşi prin lege este scutită de taxa de drum

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui a ajuns în situaţia de a plăti amenzi aplicate de Compania Naţională de Drumuri, deşi, prin lege, instituţiile care au echipaje de intervenţie sunt scutite de rovinietă. Numai în ultimul an, SAJ Vaslui a primit cinci amenzi, ultima acum câteva zile.

646x404 (1)

Pentru că ar cheltui mai mult în instanţă, dacă ar contesta procesul verbal, directorul tehnic al instituţiei a plătit ultima amendă din propriul buzunar.  În ciuda faptului că de patru ani de zile sunt exceptate de la plata taxei de drum (rovignetei), ambulanţele vasluiene continuă să fie amendate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

646x404 (2)

 Salvările taxate au fost surprinse de camerele video de monitorizare amplasate pe drumurile naţionale, în timp ce transportau pacienţi de la spitalele din Vaslui la clinici din Bucureşti sau Iaşi. În 2010, când s-a decis scutirea de la plata rovignetei a autovehiculelor ce aparţin serviciilor de intervenţie în caz de urgenţă (Ambulanţă, Pompieri, Poliţie), considerând, se pare, că autospecialele ar fi greu de recunoscut, cei de la CNADNR au solicitat ca reprezentanţii instituţiilor menţionate să transmită periodic lista cu numerele de înmatriculare ale autovehiculelor din dotare.

646x404 (3)

De cele mai multe ori, autospecialele prinse în ofsaid se aflau în perioada de pre-înmatriculare, având numere provizorii. Numai în ultimul an, SAJ Vaslui a fost sancţionat de cinci ori pentru lipsa rovignetei. Patru dintre procese au fost câştigate de ambulanţieri, un al cincilea fiind pierdut la Judecătoria Răducăneni (sancţiunile contravenţionale aplicate în alte judeţe trebuie contestate la instanţele de pe raza localităţilor respective) din cauza unei erori de procedură. S-a ajuns în situaţia absurdă ca suma necesară contestării să fie mai mare decât amenda propriu-zisă, care este de 250 de lei (jumătate, dacă este achitată în 15 zile de la comunicare). În cazul procesului pierdut la Judecătoria Răducăneni, SAJ Vaslui s-a trezit în această vară cu poprire pe conturi, după ce aceeaşi instanţă a admis încuviinţarea executării silite, fără a mai notifica instituţia vasluiană.Conturile au fost deblocate după ce s-a achitat amenda CNADNR-ului.

646x404 (4)

Amenda, plătită de un angajat La începutul acestei luni, SAJ Vaslui a primit o nouă amendă de la CNADNR, evident tot pentru lipsa rovignetei, în cazul unei ambulanţe surprinse, pe 4 iunie, pe raza localităţii Osoi, în timp ce transporta un pacient la un spital din Bucureşti. Liviu Buculeasa, directorul tehnic al SAJ, a plătit ieri amenda din propriul buzunar. “Ambulanţa fusese înmatriculată recent şi nu am mai apucat să trimitem numărul de înmatriculare la CNADNR. Potrivit legii, trebuia înaintat noul număr. Mi-am asumat greşeala şi am plătit amenda, însă consider că este o situaţie absurdă. Când se întocmesc acele procese verbale, se consemnează clar că este vorba de o ambulanţă. Nu este firesc să fie scutită de la plata rovignetei, dacă aşa spune legea?” se întreabă, retoric, Liviu Buculeasa. La începutul acestei săptămâni, în dotarea SAJ Vaslui au intrat trei noi ambulanţe. Pentru a nu fi amendate, acestea nu sunt folosite până când instituţia nu primeşte de la CNADNR confirmarea că numele provizorii sunt introduse în baza de date a autoturismelor scutite de la plata rovignetei.Sursa articol: adevarul.ro

Vezi si

Cei mai putini muncitori straini din tara lucreaza la Vaslui

In județul Vaslui lucrează în prezent cei mai puțini muncitori străini din țară, 449. Dacă …