Focarul de hepatită a izbucnit la finele lunii iulie şi autorităţile fac demersuri pentru a împidica dezvoltarea unei epidemii. Analizele de laborator efectuate de DSP Vaslui au stabilit că apa de fântână din localitatea Păltiniş are o încărcătură microbiană peste limitele admise Primul caz de îmbolnăvire cu hepatită tip A în localitatea vasluiană Păltiniş, comuna Băceşti, a fost semnalat pe 29 iulie, în cazul unui bărbat de 25 de ani. În numai două zile au apărut alte 20 de cazuri suspectate a fi “hepatită virală acută tip A”.
Majoriotatea pacienţilor sunt copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani (18 cazuri) şi trei sunt adulţi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 34 de ani. Analizele de laborator au confirmat suspiciunile doctorilor. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au intrat în alertă şi au luat toate măsurile pentru a împiedica izbucnirea unei epidemii de hepatită. Au fost vaccinaţi contacţii, au fost prelevate probe de apă din fântâni, au împărţit populaţiei substanţe dezinfectante pentru fântâni şi closete.Rezultatul analizelor de laborator pentru probele prelevate din cele trei fântâni din localitate a pus în evidenţă că apa nu este potabilă şi este posibil ca oamenii să se fi îmbolnăvit chiar din această cauză.
“Încărcătura microbiană a apei recoltate din cele trei surse este peste limite. Nu este obligatoriu să existe legătură de cauzalitate între calitatea apei şi îmbolnăvirea populaţiei. Colegii mei sunt în teritoriu şi continuă vaccinarea, se fac demersuri pentru identificarea tuturor contacţilor şi iau toate măsurile pentru a stopa înmulţirea cazurilor”, a declarat, pentru “Adevărul”, Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DSP Vaslui. Cei 21 de pacienţi sunt internaţi în secţia Boli infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.