Scutire de impozit pentru culturile calamitate

terenuri_pret

Agricultorii vor beneficia şi în anii următori de reducerea impozitului pe venit, dacă au culturile calamitate. Această prevedere, care era valabilă doar pentru anul 2013, a fost menţinută de Ministerul Finanţelor Publice în proiectul Codului Fiscal aflat în dezbatere publică. În acest sens, oficialii Fiscului au purtat discuţii cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Reducerea normelor de venit pentru agricultori se va aplica la fel ca şi acum, respectiv pentru producătorii agricoli a căror recoltă a fost substanţial afectată.
„În cazul producătorilor agricoli, norma de venit se reduce proporţional în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice ce afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole“, arată conducerea Ministerului Agriculturii.
Paguba trebuie dovedită printr-un document emis de autoritatea competentă, iar cei care au plătit deja contribuţiile la asigurări beneficiază de restituirea sumelor în cauză.
Modificările au loc în contextul unui an dificil pentru micii podgoreni vasluieni, care au fost afectaţi de mană şi făinare, existând şi riscul putegraiului în această perioadă. Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă trebuie să evalueze pagubele înregistrate de fermieri, apoi specialiştii Direcţiei Agricole Judeţene centralizează datele şi le transmit către Instituţia Prefectului. După întocmirea situaţiei cu pagubele, va fi înaintată o documentaţie către Ministerul Agriculturii.
Ploile puternice din ultimele luni au creat pagube importante, mai ales din cauze neputinţei viticultorilor de a interveni pentru a face toate lucrările. Iar acolo unde s-au făcut şi via arată cât de cât bine, podgorenii se tem să calculeze câţi bani au investit. Ei vor să primească un ajutor din partea statului, măcar prin reducerea proporţională a impozitului pe venit.
„Pierderile din cauza manei depăşesc 60%. Cei mai afectaţi au fost strugurii de masă, unde pierderile ajung la 70-80%. Este un an dificil pentru podgoreni, care văd cum pierd munca lor de un an de zile“, ne-a spus un viticultor huşean.

Vezi si

Aproape 60% dintre cetățeni declară că vor vota în mod sigur la alegerile din 9 iunie

Alianța PSD-PNL este creditată cu 46,6% din intențiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu …