miercuri, 8 februarie , 2023

Atentie! A aparut o noua metoda de inselatorie! „Pomana in numele lui Cioaba”

Poliţiştii ne anunţă că au fost înregistrate mai multe sesizări formulate de persoane înşelate prin metoda denumită „Pomană în numele regelui Cioabă”. Ca urmare, oamenii legii au lansat un avertisment privind acest mod de operare, în aşa fel încât vasluienii să nu poată fi înşelaţi.

06-tigani-iasi_4203583e9f
În esenţă, este o metodă prin care se doreşte subtilizarea bijuteriilor, fiind vizate în general femeile care poartă aur. Scenariul este următorul: femei şi bărbaţi, care se pretind a fi rude ale regelui Cioabă, opresc pe stradă potenţialele victime, cărora le spun că ar dori să le ofere diverse bijuterii, chipurile din aur, drept pomană pentru sufletul celui decedat.

“Pomana” constă, de obicei, în cercei, inele, lănţişoare etc, care, în realitate, nu sunt din material preţios, ci dintr-un metal banal de culoare galbenă. Ulterior, aşa-zisele rude ale regelui Cioabă îşi roagă victimele să-şi dea jos propriile bijuterii, pentru a le proba pe cele oferite. Imediat, le împachetează pe cele reale într-un şerveţel, iar la final, profitând de neatenţia oamenilor, hoţii rămân cu bijuteriile, iar păgubiţii, cu falsurile.

Scenariul poate varia, iar în şerveţel păgubiţii pot găsi după ce pleacă pietre sau alte obiecte. În anumite situaţii, hoţii pot să roage victimele să deschidă şerveţelele abia acasă.

Pentru a evita să fiţi înşelaţi în acest mod, poliţiştii vă sfătuiesc să nu acordaţi atenţie ofertelor “binevoitorilor” deoarece riscaţi să rămâneţi fără bunurile personale.

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Vezi si

În „Săptămâna verde”, preșcolarii și elevii vor derula activități de protejare a mediului

Din acest an școlar, preșcolarii și elevii, coordonați de educatoare, învățătoare și profesori, vor putea …