Comerţul cu ciuperci în pieţele vasluiene a renăscut graţie ploilor din ultimele zile. Ciupercile constituie o hrană deosebit de sănătoasă, dar nu riscaţi să le cumpăraţi “la margine de drum” pentru că vă puteţi îmbolnăvi grav. „Otrava” se transmite şi prin simplul contact.
Ciupercile au reapărut în pieţe, după precipitaţiile abundente de zilele trecute. Totuşi, din cauza secetei de peste vară şi, implicit, a recoltelor reduse de ciuperci preţurile sunt de două ori mai mari faţă de anul trecut, adică de 8-10 lei kilogramul, faţă de 4-5 lei.
Este important de ştiut că a culege ciuperci, din pădure şi chiar din grădina proprie, în speranţa că în bucătărie vor fi sortate este o greşeală imensă. Totodată, nu toţi cei care culeg şi vând ciuperci “la colţ de stradă” le şi cunosc. Orice greşeală poate provoca îmbolnăviri grave şi chiar moartea consumatorilor.
Sfaturi utile
Înainte de a intra în pădure pentru a culege ciuperci, este recomandat a cunoaşte câteva principii de bază. În cele ce urmează le prezentăm pe cele mai importante.
Culegătorul de ciuperci trebuie să renunţe la “tradiţii”. De exemplu, este fals faptul că o ciupercă otrăvitoare îşi schimbă culoarea când este ruptă. Cea mai periculoasă ciupercă, Amanita phalloides, rămâne albă la rupere.
Culegătorul trebuie să cunoască foarte bine principalele caracteristici ale ciupercilor pe care doreşte să le culeagă. De aici derivă principiul potrivit căruia o ciupercă necunoscută este otrăvitoare.
De asemenea, culegătorul să nu adune ciupercile până ce nu găseşte care ciupercă otrăvitoare îi poate semăna celei comestibile. Numai atunci poate fi sigur de ciuperca pe care crede că a identificat-o, în sensul că, pe lângă trăsăturile caracteristice speciei respective, recunoaşte la ea cel puţin trei aspecte care exclud posibilitatea confundării cu o altă specie.
Culegătorul de ciuperci trebuie să aibă în vedere faptul că nu este recomandat a pune toate soiurile în aceeaşi pungă sau coş. În mod special trebuie să aibă la el şi o pungă pentru ciupercile culese asupra cărora planează o doză de incertitudine.
Mâncărurile făcute din ciuperci este recomandat să se consume imediat după gătire. La primul semn de fermentaţie, trebuie aruncate, chiar dacă au fost păstrate în frigider. Prelucrarea termică a ciupercilor se face minimum 15 minute, într-un vas fără capac. O bună parte din toxine dispar prin prelucrarea termică.
Cei care cultivă ciuperci, dar şi medicii recomandă doar consumul ciupercilor care au aviz sanitar.
Sursa: Obiectiv de Vaslui