miercuri, 24 aprilie , 2024

BAC 2014 Sesiunea cu cei mai puţini candidaţi de după Revoluţie. Numărul candidaţilor la Bacalaureat a scăzut dramatic în ultimii ani în judeţul Vaslui

646x404

În acest an, doar 2.934 de candidaţi s-au înscris la bacalaureat, dintre aceştia peste 400 provin din promoţiile anterioare. Cifra reprezintă un record pentru judeţul Vaslui, fiind bacalaureatul cu cea mai mică prezenţă de după Revoluţie. Anul trecut, în judeţul Vaslui s-au înscris 3.375 de elevi, cu peste 400 mai mulţi faţă de sesiunea care debutează astăzi.

În ultimii ani, numărul liceenilor care au susţinut examenul de bacalaureat a scăzut constant. În urmă cu cinci ani, în 2009, erau cu peste o mie de candidaţi mai mulţi la examenul de bacalaureat, nu mai puţin de 4.287 de liceeni fiind înscrişi la prima sesiune a bacalaureatului din 2009, iar în urmă cu zece ani, numărul candidaţilor depăşea 5.000! La nivelul judeţului Vaslui sunt organizate 19 de centre de evaluare a competenţelor digitale, 11 centre la probele scrise şi patru centre de evaluare.

“La evaluările digitale vor fi organizate centre de examen în toate liceele, mai puţin la Vladia, Fălciu, Vetrişoaia şi Liceul «Ioan Corivan» Huşi. La probele scrise, avem probleme în privinţa centrului de la Liceul «Petru Rareş» Bârlad, unde am mai avea nevoie de un candidat pentru a fi centru de sine stătător. Sperăm să rezolvăm problema în cel mai scurt timp”, a declarat Constantin Turcu, inspector şcolar, care face parte din comisia judeţeană de Bac. Candidaţii vor extrage un bilet pe care vor găsi un text la prima vedere. Vor trebui să-l citească cu voce tare, apoi să răspundă la mai multe întrebări. Profesorii examinatori nu vor da note, ci calificative: utilizator de nivel mediu, utilizator experimentat, utilizator începător.

Calendarul Examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2014:

• 10 – 12 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

• 11 – 13 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

• 16 – 20 iunie – Evaluarea competenţelor digitale – proba D

• 23 – 27 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C

• 30 iunie – Limba şi literatura română – proba E)

a) – probă scrisă

• 1 iulie – Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

•2 iulie – Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

• 4 iulie – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

• 7 iulie – Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

• 7 iulie – Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

Vezi si

Aproape 60% dintre cetățeni declară că vor vota în mod sigur la alegerile din 9 iunie

Alianța PSD-PNL este creditată cu 46,6% din intențiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu …