vineri, 11 octombrie , 2024

Biserica Ortodoxă despre cartea de identitate cu cip: „temeri excesive şi nejustificate din punct de vedere teologic”

România ar putea adopta începând cu luna august 2021 un nou model de cărţi de identitate, de dimensiuni mai mici, similare cu cele ale unui card de credit, care vor integra şi un cip. Recent, în cadrul unei dezbateri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, au intrat în discuţie implicaţiile pe care acest clip le-ar putea avea din punct de vedere religios, întrucât introducerea cipurilor este de multe ori asociată cu „Apocalipsa”, „pierderea mântuirii” şi numărul „666”. RFI a primit şi o poziţie oficială pe acest subiect din partea Bisericii Ortodoxe Române prin intermediul purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu.

 buletine-cip-carte de identitate

 „Anumite reacţii negative motivate religios referitoare la noile cărţi de identitate anunţate de MAI sunt provocate probabil de neînţelegerea deplină a conţinutului acestui proiect (explicat de autorităţi), dar şi de temeri excesive şi nejustificate din punct de vedere teologic.

Problema cărţii de identitate nu este una de natură teologică, ci administrativă. Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Aşa cum au anunţat autorităţile, „se va crea şi posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip”.

Se pare că schimbarea cărţii de identitate din august 2021 nu va aduce obligativitatea de a folosi un cip. Autorităţile române vor permite eliberarea de cărţi de identitate fără cip, la cererea cetăţenilor. De asemenea, poziţia Bisericii este că realizarea unei cărţi de identitate cu cip este o problemă administrativă şi nu teologică, care nu afectează în niciun fel identitatea spirituală a cetăţenilor.

De altfel, Biserica Ortodoxă Română a mai avut discuţii pe această temă şi în urmă cu 11 ani, la un Sinod Ecumenic, când a îndemnat la încetarea răspândirii panicii şi îngrijorării pentru un astfel de subiect care este „trecător”:

„Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii şi credincioşii să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii, să sporească în rugăciune şi fapte bune, vieţuind creştineşte în familie, mănăstire şi societate, fără a răspândi panică şi îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”.”

Pe lângă integrarea unui cip, acest nou tip de carte de identitate va fi obligatorie pentru cetăţenii începând de la 12 ani (faţă de 14 în prezent), iar aceasta va servi şi drept card de sănătate. Pe cip vor fi stocate o fotografie şi două amprente, date care vor fi criptate. Cei care aleg utilizarea unei cărţi de identitate fără cip vor pierde câteva dintre avantaje: nu vor putea călători în afara ţării sau în UE doar pe baza lui, fiind obligatoriu un paşaport, în timp ce solicitarea de servicii la distanţă va fi imposibilă fără datele de pe cip. Acest format de carte de identitate este deja folosit în ţări europene precum Belgia şi Germania.

Vezi si

YouTube pune stop clipurilor care promovează obiceiuri alimentare nesănătoase

Ușor de viralizat prin promovarea către un public numeros, mereu în căutarea de soluții pentru …