Condamnat definitiv de magistraţii Curţii de Apel Iaşi la 4 ani de inchisoare ,Buga a fugit din ţară

Interlopul vasluian Marius Buga, liderul celei mai mari reţele de traficanţi de etnobotanice din judeţ, a fost condamnat definitiv de magistraţii Curţii de Apel Iaşi la patru ani de închisoare. Judecat în stare de libertate, după ce măsura controlului judiciar a încetat ca urmare a tergiversării procesului, Buga a fugit însă din ţară. Bir cu fugiţii au dat şi alţi doi membri ai grupului infracţional, condamnaţi şi ei la închisoare cu executare.

clanul buga judecatoria vaslui

 

La sfârşitul săptămânii trecute, Judecătoria Vaslui a emis mandate de executare a pedepselor pe numele a trei traficanţi de etnobotanice condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Iaşi: Marius Buga, Marius Costan şi Cătălin Moraru. În momentul în care poliţiştii s-au deplasat la locuinţele acestora pentru a-i duce la penitenciar, niciunul dintre ei nu a fost de găsit.

Traficanţii de etnobotanice care au distrus viaţa a sute de adolescenţi au şters-o din ţară după ce au reuşit să tergiverseze judecarea cauzei până când a intervenit încetarea de drept şi a controlului judiciar, măsură luată împotriva lor în ianuarie 2014, când au fost eliberaţi din arest pe motiv că s-ar fi scurs termenul rezonabil de când se află după gratii. Trebuie spus că, luni de zile, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui au monitorizat şi adunat probe împotriva grupării care pusese practic stăpânire pe liceele din oraş, consumul de etnobotanice atingând cote alarmante. În februarie 2013, oamenii legii au dat o grea lovitură traficanţilor, şase persoane, printre care şi un preot, fiind încătuşate.

Marius Buga a fost arestat pe 1 februarie 2013, alături de Inga Pascal, o tânără din Republica Moldova care venise la studii în România, şi alţi trei tineri din Vaslui, printre care şi doi elevi, care îl ajutau să vândă etnobotanice în şcoli. Procurorii DIICOT au demarat cercetările în urma unei plângeri formulate de un cadru didactic al cărui fiu devenise dependent de etnobotanice, după ce a fost ademenit de traficanţii lui Buga. Cu ocazia percheziţiilor, la locuinţa lui Buga au fost descoperite aproape 700 de pliculeţe cu etnobotanice, marfă livrată de preotul Gabriel Bucică.
Anchetatorii au stabilit că fiecare membru al reţelei avea un rol foarte bine stabilit. Astfel, Buga se ocupa de aprovizionarea cu produse etnobotanice de la preotul Bucică, din Constanţa, originar din Vaslui. Produsele erau ascunse în cărţi ale căror foi erau decupate, apoi erau livrate prin firme de curierat. Inga Pascal avea rolul de a trimite bani furnizorului în sutană, prin poştă, precum şi de a prelua coletele de la firmele de curierat. Ulterior, Marius Costan, Cătălin Moraru, Sergiu Ştirbu şi Simona Tofănel se ocupau de vânzarea etnobotanicelor către consumatori, majoritatea elevi de liceu şi gimnaziu.
Potrivit procurorilor, consumul de etnobotanice în municipiul Vaslui, în perioada în care acţiona gruparea Buga, a atins cele mai ridicate cote din toate timpurile. Cei mai mulţi consumatori au fost identificaţi la Liceul „Ştefan Procopiu”, cea mai mare unitate de învăţământ din municipiul reşedinţă. Elevii audiaţi au declarat că jumătate dintre colegii lor au consumat cel puţin o dată etnobotanice. De altfel, în agenda telefonului lui Marius Buga, procurorii au descoperit peste 300 de contacte, cele mai multe aparţinând elevilor. Arestarea lui Buga, din 2013, a coincis cu o scădere considerabilă a numărului de consumatori transportaţi în sevraj la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.

Vezi si

Serbarea Florilor la Vaslui

Cea de a 8-a editie a Serbarii Florilor va incepe vineri, 17 mai de la …