Criza forței de muncă din județul Vaslui, „rezolvată” de angajatori cu personal care lucrează fără forme legale!

Județul Vaslui se confruntă cu o criză severă a forței de muncă. În ultimii ani, peste 100.000 de vasluieni au plecat la muncă în străinătate. În timp ce piața muncii locale este blocată, Inspecția Muncii constată un fenomen îngrojorător: munca la negru. Pe de o parte, angajatorii se plâng de criza acută de personal, iar pe de altă parte multe firme se folosesc de lucrători fără întocmirea de forme legale de muncă.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a desfășurat în luna martie în domeniul relațiilor de muncă 110 controale. Din cele 110 controale efectuate, 103 controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.

În urma verificărilor au fost sancționați 28 angajatori, fiind aplicate 33 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor in luna martie este 325.000 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 289 de măsuri de intrare în legalitate.

Tot în luna martie au fost sancţionati pentru muncă nedeclarată 7 angajatori fiind identificate 10 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă la negru, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor fiind de 200.000 lei.

„Suntem puşi din nou, în fața celui mai nociv fenomen de pe piața muncii: munca nedeclarată. Scopul controalelor inspectorilor de muncă este acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislației muncii pentru diminuarea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată. La acest capitol, suntem în fața unui paradox, întrucât, din practică, interacționând cu angajatorii, ne este semnalată o criză acută de forță de muncă însă, cu toate acestea, foarte mulți angajatori recurg la folosirea lucrătorilor fără întocmirea de forme legale de muncă, cu toate dezavantajele, pentru angajat și angajator, care decurg de aici”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

Citeste mai mult…

Criza forței de muncă din județul Vaslui, „rezolvată” de angajatori cu personal care lucrează fără forme legale!

Vezi si

Greva de la casele de pensii s-a încheiat

Reprezentanții Blocului Național Sindical împreună cu reprezentanții angajaților din Casa Națională de Pensii Publice au …