duminică, 23 martie , 2025

Cum ar fi să trăiți într-un județ cu două milioane de locuitori?

Este ultima idee produsă de parlamentari în ceea ce privește reforma administrativă a țării, o temă care revine în discuție. Județul Vaslui ar urma să facă parte din județul Moldova Centru, care include actualele județe Iași, Neamț, Vaslui și Bacău, cu o populație de 2.191.064 locuitori.

Din timp în timp, în România se vorbește despre reformă administrativă, iar politicienii aduc o mulțime de argumente pentru ideea necesității și chir urgenței unei astfel de reforme: risipă bugetară, aparat administrativ supradimensionat, etc. Discuțiile se sting apoi, politicienii și guvernanții români dovendindu-se, încă o dată, incapabili să aplice un plan de asemenea dimensiuni. Ca și mult discutatul „proiect de țară”, reforma administrativă se dovedește, de peste 30 de ani, o idee prea mare pentru niște politicieni prea mici.

Recent, în această dezbatere s-a implicat și Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), organizație de promovare a mediului de afaceri și mediator dintre decidentul politic și antreprenorii români, care a solicitat ca numărul de județe să fie redus de la 42, câte sunt în prezent, la doar 15.

Un nou proiect de lege inițiat de deputatul independent Tudor Benga vine cu o altă formulă: 12 județe:

– Județul Banat include actualele județe Arad, Timiș și Caraș Severin; populație 1.307.264 locuitori;

– Județul Crișana Maramureș include actualele județe Satu Mare, Maramureș și Bihor; populație 1.334.440 locuitori;

– Județul Transilvania Nord Vest include actualele județe Sălaj, Bistrița Năsăud, Cluj și Mureș; populație 1.705.546 locuitori;

– Județul Transilvania Sud Vest include actualele județe Alba, Hunedoara și Sibiu; populație 1.075.923 locuitori;

– Județul Transilvania Sud Est include actualele județe Brașov, Covasna și Harghita; populație 1.038.607 locuitori;

– Județul Bucovina Moldova Nord include actualele județe Suceava și Botoșani; populație 1.035.372 locuitori;

– Județul Moldova Centru include actualele județe Iași, Neamț, Vaslui și Bacău; populație 2.191.064 locuitori;

– Județul Dunăre Carpați Curbură include actualele județe Vrancea, Buzău, Brăila și Galați; populație 1.525.184 locuitori;

– Județul Dobrogea include actualele județe Constanța și Tulcea; populație 849.352 locuitori;

– Județul Oltenia include actualele județe Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj și Olt; populație 1.873.606 locuitori;

– Județul Muntenia Nord include actualele județe Argeș, Dâmbovița și Prahova; populație 1.744.453 locuitori;

– Județul Muntenia Sud include actualele județe Ilfov, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, precum și Municipiul București; populație 3.379.553 locuitori.

Parlamentarul care a propus această împărție administrativă spune că această formulă este necesară pentru a reduce risipa bugetară, dar și pentru a eficientiza absorbția fondurilor europene, mai ales în localitățile care nu sunt capabile să se autosusțină.

„Am introdus în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială, mai exact o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea județelor, pragurile minime de populație ale comunelor și orașelor, și accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate (…) Viziunea pe care o propun pleacă de la nevoia imperioasa de reduce fragmentarea administrativă a țării și implicit risipa bugetara aferentă, de a eficientiza absorbția fondurilor europene, și de a avea localități capabile să se autosustina și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor fără a fi veșnic cu căciula în mână la ușa guvernului și șefilor de partid”, a spus deputatul Tudor Benga, pe pagina sa de socializare.

„Dacă vrem să facem reorganizare teritorial-administrativă poate deveni necesar procesul acesta la un moment dat, dar pentru ca această nouă organizare teritorial-administrativă să devină viabilă trebuie studii foarte serioase, trebuie să facem colective complexe, de oameni care cercetează socialul, psihologia socială și mulți alți specialiști, ca să facem foarte bine desenul, ca el să răspundă nevoilor oamenilor. Că trebuie să ne gândim, oare cetățeanul din Vinderei, din Vaslui, își va rezolva mai repede problemele, dacă vom avea o structură regională la Iași sau la Suceava? Adică, omul să nu se ducă pentru o autorizație de construcție, de aici până la Suceava”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui.

„Comunele, cum s-a spus, trebuie să dispară și ele, dar problemele n-or să dispară. Cum facem? C-avem nevoie de drumuri asfaltate, c-avem nevoie de aducțiune de apă, etc.

Dispar aceste probleme odată cu comuna? Nu dispar! Și atunci noi trebuie să analizăm foarte bine ceea ce avem de făcut. Nu să ne trezim că dăm așa, niște sentințe, că trebuie una și alta, dar fără o serie de analize și de studii temeinice, care să susțină o asemenea inițiativă”, a mai spus președintele CJ Vaslui.

Sursa:

Cum ar fi să trăiți într-un județ cu două milioane de locuitori?

Vezi si

Vasluiul a strălucit prin solidaritate si implicare la Ora Pământului 2025

Pe data de 22 martie, Municipiul Vaslui a fost martorul unui eveniment plin de lumină …