duminică, 3 decembrie , 2023

IT-iștii din instituțiile publice locale, scutiți de plata impozitului pe venit

Facilitatea fiscală prin care o serie de angajați români nu vor mai plăti impozit pe salariu a fost extinsă. Potrivit legislației actuale, în prezent, angajații din IT care activează în domeniul privat sunt scutiți de la plata impozitului pe salariu, iar acum, această facilitate va fi extinsă și pentru salariații din IT din cadrul instituțiilor publice locale, după cum se arată în textul unui ordin inițiat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Potrivit actului normativ oficializat marți, aceste scutiri se vor aplica pentru veniturile aferente lunii iunie 2023, acesta înlocuind, cu unele modificări, normele anterioare  ale scutirii de impozitul pe venit pentru IT-iștii din sectorul public (ce se aplicau din ianuarie 2023). În luna decembrie a anului trecut, ministerul Finanțelor anunta că IT-iștii din sectorul public vor beneficia de aceleași facilitați fiscale ca și cei din mediul privat, iar de la 1 ianuarie urma să fie și ei scutiți de impozitul pe venit. “Am reușit să reparăm și să uniformizăm aplicarea unei facilități fiscale de care mediul privat beneficia de multă vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic și valoare adăugată mare în economia unei societăți.”, a spus atunci Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

“Această inițiativă face dreptate pentru IT-iștii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca aceștia să beneficieze de aceleași facilități precum cei care lucrează pentru firme private. România viitorului este România digitală, iar un sector public puternic digitalizat înseamnă un stat prietenos cu cetățeanul. Pentru toate acestea, e nevoie de resursă umană de calitate în sectorul public, cu atât mai mult în ceea ce ține de transformarea digitală a administrației”, a declarat la vremea respectivă Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Ce schimbă noul ordin

În primul rând, scutirea de impozit se aplică și salariaților din instituțiile publice locale, nu doar celor din instituțiile publice centrale, așa cum se stabilise de la 1 ianuarie 2023. „Instituții publice locale” este o denumire generică ce include, conform legislației, comunele, orașele, municipiile, sectoarele municipiului București, județele, municipiul București, instituțiile și serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanțare a activității. În al doilea rând, facilitatea se poate aplica și salariaților delegați. Astfel, pe lângă contractul individual de muncă, raportul de serviciu, actul de detașare și statutul special prevăzut de lege, pe listă se introduce actul de delegare, care anterior nu era inclus în regulile scutirii de impozit pe venit.

În al treilea rând, a fost stabilită și o listă concretă de activități acceptate pentru compartimentele specializate în care se află posturile de IT-iști vizate de scutirea de impozit pe venit. Astfel, postul trebuie să facă parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puțin unul dintre următoarele domenii, evidențiat în organigrama angajatorului: tehnologia informației și a comunicațiilor, inteligență artificială și tehnologii digitale emergente, administrare fiscală în format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare și transformare digitală.

Banca Mondială și analiștii economici recomandă eliminarea scutirilor

Asemenea măsuri au fost criticate recent de analiștii economici, care au cerut eliminarea diverselor scutiri de taxe și impozite pentru anumite categorii, dar nu sunt văzute cu ochi buni nici de specialiștii Băncii Mondiale, care au propus eliminarea facilităților pentru IT, construcții și agricultură.

Sursa:

IT-iștii din instituțiile publice locale, scutiți de plata impozitului pe venit

Vezi si

Ziua Nationala va fi sarbatorita la Vaslui

Primăria Vaslui organizează spectacole de Ziua Națională doar  cu artiști și formații locale, în afirmare: Printre …