Cum să rămâi fără permis fără să ştii: Identitate “furată”

Un tânăr din Vaslui a fost trimis în judecată, fiind acuzat că a furat identitatea unui conducător auto pentru a scăpa de o sancţiune. Individul fusese depistat de un echipaj al Poliţiei Rutiere conducând sub influenţa băuturilor alcoolice.

Într-un dosar înaintat spre soluţionare Judecătoriei Vaslui, Ionuţ Faur (30 de ani) este acuzat de fals privind identitatea şi fals intelectual. Tânărul a reuşit să păcălească un echipaj al Poliţiei Rutiere, demonstrând cât de uşor poate fi “furată» identitatea unui conducător auto.
Întâmplarea a avut loc pe 23 iulie 2013, pe raza comunei Tanacu. Aflat în vizită la părinţi, Ionuţ Faur a fost oprit în trafic de un echipaj al Poliţiei Rutiere. La etilotest, i-a rezultat o concentraţie de alcool de 0,36 mg/l în aerul expirat. În momentul în care agentul i-a solicitat documentele, Ionuţ Faur a invocat că le-a uitat acasă şi a oferit verbal datele de identificare. Cu seninătate, conducătorul a furnizat datele unui prieten – Ionuţ Păduraru – din judeţul Iaşi.
Poliţiştii au verificat datele prezentate de Faur doar prin staţia de emisie-recepţie şi, fără a solicita datele referitoare la autoturismul condus de acesta sau alte informaţii suplimentare, nu şi-au dat seama că au în faţă o cu totul altă persoană. Au întocmit apoi un proces-verbal prin care au dispus suspendarea permisului lui Ionuţ Păduraru pe o durată de 90 de zile şi amendarea acestuia cu 1.200 de lei.
În timp ce Păduraru era pedepsit fără să aibă habar, Faur a continuat să-şi conducă autoturismul nestingherit. Şi ar fi făcut-o, poate, şi astăzi, dacă prietenul căruia îi făcuse ”bucuria” nu ar fi fost oprit de un echipaj rutier pentru o abatere banală.

Patru luni de investigaţii detective

În luna august, Ionuţ Păduraru, care lucrează ca taximetrist în Iaşi, a fost sancţionat de poliţişti pentru ”staţionare neregulamentară”. Cu ocazia verificărilor, s-a constatat că şoferul are permisul suspendat. Degeaba a încercat Ionuţ Păduraru să arate că este în regulă; i s-a întocmit dosar penal pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având dreptul de a conduce suspendat.
Şocat de cele întâmplate, ieşeanul a început o investigaţie pe cont propriu, ocazie cu care aflat că pe 23 iulie ar fi fost prins băut la volan, în judeţul Vaslui. Numai că, exact în acea zi, Ionuţ Păduraru se afla în concediu, cu familia, la mare.
Pentru a-şi demonstra nevinovăţia şi a-şi recăpăta dreptul de a conduce, i-au trebuit patru luni. Reluând firul evenimentelor, Păduraru a dat de urma celui care îi “furase» identitatea. Ionuţ Faur şi-a recunoscut vina, atât în faţa prietenului, cât şi a poliţiştilor.
Cu toate acestea, şoferul nu a fost repus în drepturi imediat. Poliţiştii vasluieni au aplicat sancţiunea corespunzătoare celui care a recunoscut că i-a păcălit, însă celui cu identitatea “furată” i s-a recomandat să conteste în instanţă procesul verbal de contravenţie. Pe 23 noiembrie, Judecătoria Vaslui a dispus anularea procesului verbal emis de poliţişti pe numele lui Ionuţ Păduraru, care a scăpat astfel de dosarul penal.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui spun că agentului de la Rutieră care a întocmit procesul verbal pe alt nume nu i se poate reproşa că a greşit.
„În acest caz, persoana care a dat date false privind identitatea a oferit date complete, cum ar fi numele, prenumele, numele părinţilor, strada unde locuieşte. Datele au fost verificate prin staţie. Regulamentul spune că numai în cazul în care poliţistul are suspiciuni cu privire la informaţiile primite trebuie să meargă cu persoana la o secţie pentru o verificare completă“, a declarat Alina Tonică, responsabil mass-media în cadrul IPJ Vaslui.
Ionuţ Faur a fost pus sub acuzaţia de fals intelectual şi fals privind identitatea, iar vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au dispus trimiterea sa în judecată.

Sursa: obiectivvaslui.ro

Vezi si

Serbarea Florilor la Vaslui

Cea de a 8-a editie a Serbarii Florilor va incepe vineri, 17 mai de la …