sâmbătă, 4 decembrie , 2021

De ce a încetat WhatsApp să mai funcţioneze pe milioane de telefoane de la 1 februarie 2020?

WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicaţii de mesagerie instantă din lume, companie care aparţine de Facebook şi care se laudă cu mesaje criptate, imposibil de interceptat, a oprit de la 1 ianuarie accesul multor utilizatori la aplicaţia de mobil. Conform estimărilor, câteva milioane de utilziatori rămân fără WhatsApp pe telefoane, aceştia având opţiuni limitate pentru a putea continua să ţină legătura cu prietenii prin intermediul acestui serviciu.

 whats app

Reprezentanţii WhatsApp au anunţat încă din 2017 că se pregătesc să oprească suportul software pentru dispozitive mai vechi. De fapt, vechimea dispozitivelor nu este atât de importantă, cât este vechimea software-ului. Practic, WhatsApp nu mai poate rula acum pe sisteme de operare Android, iOS şi Windows Phone mai vechi. Este vorba despre Android 2.3.7, iOS 8 şi toate versiunile Windows Phone. În timp ce utilizatorii de telefoane cu software Microsoft au rămas fără WhatsApp de pe 31 decembrie, utilizatorii de telefoane Android şi iOS mai vechi au fost excluşi de pe 1 februarie.

Motivul invocat de către dezvoltatorii aplicaţiei pare să fie securitatea. Întrucât aceste sisteme de operare vechi nu sunt compatibile cu noile standarde de securitate permise de versiunile mai noi, WhatsApp a decis să renunţe la suportul pentru acestea, pentru a asigura securitatea datelor tuturor utilizatorilor care sunt pe versiuni mai noi ale sistemului de operare. De altfel, cei care folosesc WhatsApp pe iOS 9 şi mai nou sau Android KitKat sau mai nou sunt mult mai mulţi decât cei care erau pe dispozitive atât de vechi.

Ce soluţii există pentru cei care sunt afectaţi? În primul rând, ar trebui să verifice dacă telefoanele lor au cumva acces la un update de software mai nou, pe care poate nu l-au făcut, din diverse motive. Mulţi utilizatori rămân pe versiuni mai vechi ale sistemelor de operare pentru că sunt speriaţi de faptul că noile versiuni software ar putea să le îngreuneze dispozitivele. Astfel, dacă aveţi telefoane cu Android Gingerbread sau iOS7-8, puteţi verifica dacă nu puteţi actualiza la o versiune mai nouă din meniul telefonului. Cei care sunt pe Android însă, pot căuta şi versiuni neoficiale ale sistemului de operare, dezvoltate de comunitate, bazate pe o versiune mai nouă. Pe iOS însă, dacă telefonul nu are acces la update din partea Apple, nu există alte soluţii.

Cea mai bună soluţie este însă upgrade-ul dispozitivelor la modele mai noi. Există telefoane noi, din 2018 şi 2019, care costă foarte puţin şi care pot oferi performanţă mult mai bună decât dispozitivele vechi de 6-7-8 ani care încă ar rula acele versiuni de software. Acestea rulează cele mai noi variante ale sistemelor de operare şi au acces la WhatsApp şi alte aplicaţii în cele mai recente versiuni. De asemenea, acestea încă primesc actualizări software de securitate, care asigură protecţia datelor personale.

Vezi si

Return YouTube Dislike: o soluție temporară pentru a vedea numărul de reacții negative pe YouTube

YouTube a luat decizia de a ascunde complet numărul de dislike-uri pentru clipurile video de pe platformă, …