Descoperire uluitoare la Sofronești și Hoceni în prag de război. Raiduri aeriene deasupra localității Ștefan cel Mare

PERICOL… Mai mulți locuitori ai comunelor Hoceni și Todirești au trăit momente de spaimă după ce specialiștii ISU Vaslui au descoperit mai multe proiectile neexplodate din cel de-al Doilea Război Mondial. Cum deja la granițele tării noastre războiul bate la ușă, descoperirile făcute în cele două localități le-au înfierbântat mințile sătenilor. Și în comuna Ștefan cel Mare, sătenii s-au aprins după ce câteva avioane ale Armatei Române, care au decolat de la Bacău, făceau manevre în zbor deasupra satului. Chiar și primarul comunei s-a arătat revoltat, considerând că avioanbele zburau la joasă altitudine in mod intentionat. „Eu știu că este stare de alertă în România din cauza războiului din Ucraina, mai știu că militarii trebuie să-și facă treaba. E normal ca avioanele să patruleze și să păzească spațiul aerian, dar prin intermediul dvs. fac un apel la comandanții de la Bacău și îi rog să nu se mai apropie atât de mult de sol, mai ales unde sunt sate. Lumea se sperie, mai ales că toată ziua la televizor se vorbește de război. Marți, toată ziua au roit două avioane deasupra comunei noastre. Lumea îmi spunea că deja a început războiul”, a declarat cu îngrijorare Mihai Moraru, primarul comunei Ștefan cel Mare.

A venit căldura, iar oamenii au ieșit la munca câmpului. În timp ce săpa la vie, un bărbat din satul Sofronești, comuna Todirești, a dat peste un proiectil exploziv, calibru 152 milimetri. O descoperire asemănătoare a fost făcută în aceeași zi și în comuna Hoceni. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vaslui, bombele au fost ridicate cu scopul de a fi distruse ulterior. „Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Podul Înalt al Județului Vaslui a intervenit în localitățile Sofronești și Hoceni pentru asanarea unor elemente de muniție. În timp ce efectua lucrări agricole, un localnic din satul Sofronești a găsit un proiectil exploziv, calibrul 152 milimetri. În localitatea Hoceni, pirotehniștii au identificat un proiectil perforant trasor, calibrul 76 milimetri. Proiectilele au fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță pentru a fi distruse ulterior”, a declarat Marius Stanciu, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui recomandă cetățenilor ca în astfel de cazuri să respecte următoarele măsuri: să nu miște de pe locurile pe care se află, elementele de muniție descoperite; să nu desfacă și să nu predea la operatorii economici (societățile care au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elementele de muniție descoperite; să nu folosească elementele de muniție descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente; să nu lovească, să nu taie și să nu demonteze elementele de muniție descoperite; să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniție descoperite.

Sursa  : https://www.vremeanoua.ro/descoperire-uluitoare-la-sofronesti-si-hoceni-in-prag-de-razboi-raiduri-aeriene-deasupra-localitatii-stefan-cel-mare-foto/

Vezi si

Cei mai putini muncitori straini din tara lucreaza la Vaslui

In județul Vaslui lucrează în prezent cei mai puțini muncitori străini din țară, 449. Dacă …