Doi angajaţi ai Primăriei Negreşti, unul din cele mai sărace oraşe din ţară, suspectaţi că au sustras 700.000 lei din taxe şi impozite

646x404

Un inspector şi un referent fiscal sunt acuzaţi că încasau banii de la contribuabili, persoane fizice şi juridice, ofereau chitanţele aferente, însă nu depuneau banii şi borderourile la casieria centrală. Sumele lipsă au ieşit la iveală în urma unui control al Curţii de Conturi. După control, inspectorul şi-a dat demisia, iar referentul a fost trecut pe postul de portar. Inspectorul fiscal Ionuţ Ciprian Crimu şi referentul Violeta Horga sunt cercetaţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Vaslui sub aspectul săvărşirii infracţiunii de delapidare.

Lipsa din casierie a ieşit la iveală în urma unui control efectuat în iunie 2013 de Curtea de Conturi, care viza gestiunea anului 2012. În urma verificărilor, inspectorului fiscal Ionuţ Ciprian Crimu i s-a imputat suma de 130.000 de lei, bani care figurau ca fiind încasaţi de la contribuabili, însă nu se regăseau şi în casieria centrală a primăriei. «Potrivit legislaţiei, reprezentanţii Curţii de Conturi ne-au solicitat să extindem verificările cu cinci ani în urmă, perioadă care se află sub incidenţa prescrierii», a declarat Vasile Voicu, primarul oraşului Negreşti.

În urma extinderii verificărilor, suspiciunile celor de la Curtea de Conturi aveau să se adeverească, «gaura» totală descoperită în casierie depăşind 700.000 de lei, din care 500.000 de lei i-au fost imputaţi lui Ionuţ Ciprian Crimu, iar 200.000 de lei Violetei Horga. Echipa de control avea să constate şocată că Violeta Horga şi-a însuşit bani, aproximativ 67.000 de lei, inclusiv după verificările Curţii de Conturi din iunie 2013. Potrivit primelor estimări, Ionuţ Ciprian Crimu îşi însuşea, în medie, lunar, peste 10.000 de lei din taxele locale, în condiţiile în care, ca angajat al primăriei, primea o leafă de 800-1.000 de lei.

Cum au dispărut miliardele?

Cum a fost posibil ca timp de cinci ani de zile să se fure aproape jumătate din încasările reprezentând taxele şi impozitele locale aferente unui an? «Din păcate, nu au fost verificaţi. În mod firesc, în fiecare zi, ei ar fi trebuit să prezinte şefului lor de birou situaţia încasărilor şi situaţia depunerilor, dar acest lucru nu s-a întâmplat», a explicat primarul Vasile Voicu. Cei doi angajaţi aveau obligaţia ca atunci, când încasau taxele şi impozitele locale, pe lângă eliberarea chitanţei către contribuabil, să depună la casieria centrală a primăriei borderourile şi sumele aferente. Parcursul legal era urmat de inspectorul şi referentul fiscal doar pe jumătate, în sensul că ei încasau banii negreştenilor, le eliberau chitanţe, însă nu mai predau decât o parte din borderouri şi bani.

„La Serviciul de Investigare a Fraudelor se află în lucru un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare. Există suspiciunea că două persoane angajate la Primăria Negreşti şi-ar fi însuşit, fără drept, bani din încasările efectuate, în calitate de referent, respectiv inspector fiscal. Prejudiciul exact va fi stabilit în urma unei expertize contabile dispuse în cauză»,  subcomisar Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.”

Potrivit verificărilor, într-o lună, din 41 de borderouri, câte ar fi trebuit predate, au fost depuse la casierie numai şapte!Ca urmare a neregulilor descoperite, reprezentanţii Curţii de Conturi au solicitat Primăriei Negreşti suspendarea din activitate a lui Ionuţ Ciprian Crimu, iar în cazul Violetei Horga, trecerea pe o altă funcţie, care să nu mai aibă tangenţă cu banii. La câteva luni, Crimu şi-a dat demisia, dar a contestat în instanţă suma imputată de echipa de control şi Curtea de Conturi, procesul aflându-se pe rolul Tribunalului Vaslui.

Deşi este acuzat că şi-a însuşit o sumă atât de mare, Crimu nu a avut bani pentru a-şi angaja un apărător, solicitând instanţei acordarea unui ajutor public judiciar. Cererea sa a fost admisă, astfel că din bani publici îi va fi asigurată şi apărarea. Ionuţ Ciprian Crimu este cunoscut ca fiind un apropiat al ex-primarului Ioan Cozma, cel care l-a şi angajat, după ce au colaborat în cadrul SC Instalrep, firma de casă a fostului edil, prin care erau efectuate toate lucrările finanţate de Primăria Negreşti. În cazul Violetei Horga, aceasta a fost schimbată din funcţia de referent. Iniţial, a activat în cadrul Biroului juridic, ulterior fiind mutată pe postul de portar al primăriei.

Vezi si

Avionul Londra – Chisinau a aterizat de urgenta la Iasi din cauza unei alerte cu bomba

Avionul companiei WIZZ AIR care opera cursa Londra-Chișinău a aterizat de urgență pe Aeroportul Internațional …