sâmbătă, 25 martie , 2023

Dreptul la pensie reprezintă unul dintre drepturile noastre fundamentale, garantat atât la nivel național, cât și la nivel internațional.

Există mai multe categorii de pensii, însă astăzi vom discuta despre: pensia pentru limită de vârstă:

După o viață muncită, orice persoană are dreptul de a se bucura de pensia bine meritată chiar și în situația în care nu posedă un carnet de muncă care să dovedească activitățile desfășurate la locul de muncă, desigur, sub rezerva îndeplinirii celor două condiții prevăzute de lege. 
Regula este că femeile pot beneficia de pensia pentru limită de vârstă de la 63 de ani, iar bărbații de la 65 de ani.
Prin excepție, vârsta standard de pensionare se poate reduce în cazul persoanelor care au lucrat în condiții deosebite/speciale/au fost încadrate în grupele I și a II-a de muncă.
Desigur, nu este suficientă condiția îndeplinirii vârstei de pensionare, ci este necesară și îndeplinirea unui stagiu minim de cotizare de 15 ani, valabil atât pentru bărbați cât și pentru femei.
Până la data de 31 decembrie 2010, vechimea în muncă se dovedește cu carnetul de muncă.
Problema este însă, cum își dovedesc vechimea în muncă persoanele care nu mai au acest carnet deoarece a fost distrus sau dacă carnetul de muncă nu a fost întocmit niciodată??
Soluția este intentarea unei acțiuni la instanța de judecată. Practic, trebuie să soliciți judecătorului să pronunțe o hotărâre prin care să dispună reconstituirea vechimii în muncă pentru activitatea prestată într-o anumită perioadă, însă doar până la data de 31.12.2010.
De regulă, proba în instanță se face cu înscrisuri și audierea unor martori (eventual foști colegi în muncă) din care să rezulte existența raporturilor de muncă.

Vezi si

Retragerea plângerii prealabile (Penale) – Avocat Alexandra Chirilă

Retragerea plângerii este posibilă numai în cazul infracțiunilor pentru care acțiunea penală se pune în …